Rukometni Zmajevi nosioci u kvalifikacijama za SP

U oktobru počinju kvalifikacije za SP

Rukometni Zmajevi nosioci u kvalifikacijama za SP

E. Čaušević

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine u ovom kvalifikacionom ciklusu nije se uspjela plasirati na Evropsko prvenstvo, ali već naredne godine naši Zmajevi igraju kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo.

Izabranici Bilala Šumana već naredne godine igraju kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo koje se 2019. godine igra u Danskoj i Njemačkoj. Izvlačenje grupa za kvalifikacije bit će održano u utorak u 15 sati u Beču. Naša reprezentacija je nosioc, te se nalazi u prvom šeširu.

Pored naše selekcije u prvom šeširu nalaze se Litvanija, Holandija, Portugal, Rumunija i Rusija. U drugom šeširu su Belgija, Finska, Latvija, Poljska, Švicarska, Slovačka i Ukrajina. Treći šešir su Estonija, Grčka, Izrael i Italija. U četvrtom šeširu su Kipar, Luksemburg i Turska, te su u petom Farska Ostrva, Gruzija i Kosovo.

Utakmice kvalifikacija će se igrati u šest rundi, te će biti pet grupa sa četiri tima i jedna grupa od tri tima. Utakmice će se igrati u oktobru ove godine, te u januaru naredne godine. Pobjednici ovih grupa će igrati play off, a pobjednici play offa idu na Svjetsko prvenstvo. Utakmice play offa igraju se od 8-10. juna, te do 12-14. juna 2018. godine.

Na Svjetsko prvenstvo direktno se plasirala Francuska koja brani titulu, te domaćini Danska i Njemačka. Također, iz Evrope dalje ide i pobjednik Evropskog prvenstva, a u igri su: Austrija, Bjelorusija, Hrvatska, Češka, Španija, Mađarska, Island, Makedonija, Norveška, Crba Gora, Slovenija, Srbija i Švedska. Ostale ekipe će se pridružiti ekipama u play offu za SP.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi