Mogao je bez ikakvih problema postići gol, ali nije želio: "Ovo je najbolja stvar koju ste vidjeli"
Iako je bio u gol šansi, Matei je odlučio da loptu izbije van terena kako bi se protivničkom golmanu ukazala pomoć. Screenshot: Twitter

Rumun ispao pravi gospodin

Mogao je bez ikakvih problema postići gol, ali nije želio: "Ovo je najbolja stvar koju ste vidjeli"

Edmir Škorić

Prije dva dana odigran je susret 18. kola rumunske Prve lige između Sepsija i Petrolula, a domaćin je slavio sa 2:0. No, ono po čemu će se ovaj duel pamtiti je fair-play potez jednog domaćeg igrača.

Sepsi je s dva gola Rondona u 16. i 56. minuti došao do važne pobjede, ali junak meča je čovjek koji nije ništa značajno uradio, a opet postao zvijezda.

U sudijskoj nadoknadi prvog poluvremena Sepsi je mogao povisiti vodstvo kada je gostujući golman promašio loptu i pao na teren. Lopta zatim dolazi u noge Cosmina Mateia koji je bio na metar od gola, no ugledavši da je golman ostao ležati, odlučio je loptu da izbaci sa terena.

"To je najbolja stvar koju ćete vidjeti ove sedmice. Na ljutnju svojih kolega i trenera, Cosmin Matei iz Sepsi OSK-a odbio je zabiti Petrolulu kada je vidio da protivnički golman leži na terenu", ovim je riječima snimku opisao novinar Emanuel Rosu.

Matei je uradio nešto što definitivno mnogi ne bi. Imao je čistu šansu za gol, ali je pokazao da mu je zdravlje saigrača mnogo važnije od toga.

Oglasi

Inače sudije ne prekidaju utakmicu ako se ne radi o povredi glave, a kako se u ovom napadu golman sam povrijedio, nije bilo nikakve potrebe da se bilo šta dosudi.

Cosmin Matei je nakon utakmice upitan zašto je tako postupio u opisanoj situaciji.

"Osjećao sam da to moram učiniti. Bila je to moja odluka. Vjerujem da te nogomet nagrađuje ako si pošten. Pobijedili smo i to je jedino bitno. Na kraju su svi zadovoljni i završilo je po planu", rekao je Rumun.

Viđali smo često da igrači usred povreda protivnika prekidaju igru i loptu šalju van terena, a potom im se ista vrati od strane rivala, ali ipak je ovo bila specifična situacija jer se radilo o čistoj prilici za gol.

U svakom slučaju, mnogo respekta za Mateija, koji bi mogao da posluži kao primjer mnogima kada se nađu u sličnoj situaciji.

Top Komentari

Fino alla Fine
DinGospo
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti