Rusija preko Litve u polufinale

Rusija prvi put od raspada SSSR-a u polufinalu OI-a

Rusija preko Litve u polufinale

M. Maksimović

U vrijeme Sovjetskog Saveza, polufinale je bila normalna pojava. Nakon raspada stvari su se promijenile. Rusija bez polufinala, Litva pet puta zaredom od Barcelone do danas. Danas je niz prekinut, danas su Rusi bili u glavnoj ulozi. Vodili su stalno, na kraju slavili 83:74.

Kirilenko je prevodio ekipu, 19 poena, 13 skokova, po tri asista i tri ukradene lopte. Pratili su Mozgov sa 17 poena, Khryapa sa 12 poena, 8 asistencija. Litvanci se nisu predavali, uporno su se vraćali, ali kad je bilo najvažnije nije bilo šuta, nije bilo poena.

Rusi su prvu osjetniju prednost stvorili za završnici prve dionice, serijom 8:1 stigli su do vodstva 17:10.U nastavku su Rusi stalno za jedan, dva koraka ispred.Na polovini treće četvrtine Litva je bila u problemima, Khryapa pogađa tricu, dodaje dvicu za +14 Rusije.Litvanci su upravo u tom periodu u posljednje nešto više od dvije i pol minute ponudili najviše. Napravili su velikih 11:2 za -4, za povratak u utakmicu.

Na početku posljednje dionice Litvanci drže korak, ali posustaju u važnom trenutku.Monya veže pet poena, Kaukenas gubi loptu, Rusija je na 64:55.Minutu i pol prije kraja Litvanci su bili na -5, ali nisu iskoristili tri napada zaredom. Na kraju su posao zaključili Fridzon i Kirilenko sa linije slobodnih bacanja. Kod selekcije Litve Kaukenas 19 poena, Kalnietis 14, Songaila 15 poena. Jasikevicius je za 19 minuta na parketu izgubio šest lopti.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti