Rusi u šoku: "Ono što će se dogoditi u narednim godinama je zastrašujuće"

Prognoze nisu dobre

Rusi u šoku: "Ono što će se dogoditi u narednim godinama je zastrašujuće"

E. Ganibegović

Nakon izbijanja rata u Ukrajini, odnosno nakon početka agresije Rusije na Ukrajinu 24. februara, ruski fudbal prestao je imati bilo kakvu važnost na međunarodnoj sceni.

Ruska reprezentacija diskvalifikovana je iz svih takmičenja, a mnogi igrači također su odlučili napustiti lokalnu ligu.

Na takav potez odlučio se, između ostalih i reprezentativac Bosne i Hercegovine Dennis Hadžikadunić, koji je iz Rostova otišao na posudbu u švedski Malmo. 

Zbog sankcija koje su pogodile ruski fudbbal, predsjednik lokalne lige Ashot Khachaturan odlučio je podnijeti ostavku. Njegov odlazak komentarisala je supruga vlasnika moskovskog Spartaka Zarema Salikowa.

"Mislim da je Khachaturan brzo shvatio da se liga ne može oživjeti, a kamoli reformisati. Istodobno, ne želi sudjelovati u ovome, pogotovo kada malo toga ovisi o njemu lično. Mislim da ovo nije slabost ili emocionalna odluka. To je prije trijezna procjena situacije. Zašto bi bio odgovoran za procese koje sam nije pokrenuo? Ko god sad da dođe, sumnjam da će ruska liga biti samostalna", rekla je Salikowa, a prenosi portal Championat.com.

Supruga predsjednika Spartaka također je rekla u kakvom je trenutno stanju ruski fudbal.

"Ruski fudbal je u komi. Prije događaja u februar, Rusija je bila na 36. mjestu FIFA-ine ljestvice. Ono što će se dogoditi za nekoliko godina je zastrašujuće. Biti u rangu s Iranom, Indijom i Pakistanom nije najbolja perspektiva", dodala je Salikova.

Nakon što je Khachaturan otišao, Rusi su morali pronaći novog predsjednika tamošnje lige. U ponedjeljak je izbor pao na Aleksandra Alajeva, koji je u prošlosti dugi niz godina radio u Ruskom fudbalskom savezu kao izvršni direktor.

Top Komentari

Mostarac94
ljudi ginu a oni brinu u fudbalu
5 1
prvenac
Pa oni nikad po rangu nisu bili iznad Irana.
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi