Rusi su skoro pa odlučili: Prave radikalan potez kako bi mogli nastupiti na  Svjetskom prvenstvu

Imaju jasan cilj

Rusi su skoro pa odlučili: Prave radikalan potez kako bi mogli nastupiti na Svjetskom prvenstvu

S. Mlaćo
Sve više se priča o tome da će Nogometni savez Rusije napustiti UEFA-u i nastaviti se takmičiti pod okriljem AFC-a, odnosno Azijske nogometne konfederacije.

Danas je to potvrdio za Russia today i Igor Levitin, pomoćnik predsjednika Rusije Vladimira Putina.

Svijet se mijenja, važno je da naši sportisti učestvuju na takmičenjima. Sportista treba da pokaže svoje rezultate treninga. Kada je nogomet u pitanju, Svjetsko prvenstvo je 2026. godine, trebali bi da se oglasimo, da se pokažemo“, rekao je Levitin.

Ruski sportisti i njihove reprezentacije su pod sankcijama invatije Rusije na Ukrajinu, a taj rat i dalje traje.

Ovo znači da ruske selekcije ne nastupaju u kvalifikacijama, a ni na velikim takmičenjima.

Nogometno prvenstvo se u Rusiji igra regularno, no naravno da su navedene sankcije veliki udar za ovu zemlju. Rusija bi tako bila treća država koja je promijenila konfederaciju. Prije više od deset godina to su učnili Kazahstan i Australija.

Oglasi

Kazahstan se pridružio UEFA-i, dok je Australija prešla u AFC, dakle azijsku zonu.

Rusija navodno ne bi u Aziji imala sankcije i mogla bi igrati kvalifikacije za Mundijal 2026. godine?

Na tom Svjetskom prvenstvu kojem su domaćini SAD, Kanada i Meksiko, gledat ćemo po prvi put 48 reprezentacija, a dodatna mjesta su dobile i azijske ekipe.

Ako računamo Južnu Koreju, Iran, Australiju, Japan i Saudijsku Arabiju koji godinama dominiraju u Aziji, Rusija bi imala finu priliku da ode na Mundijal 2026. godine u borbi sa reprezentacijama kao što su Oman, Kuvajt, Sirija, Uzbekistan, Vijetnam, Kina, UAE...

Rusija je i pod sankcijama FIFA-e, ali u Aziji bi bili novi član pa bi vidjeli da li bi zapravo ovo sve bilo izdvoljivo kada su u pitanju kvalifikacije.

Oglasi

Pitanje je samo šta će na ovo sve reći ruski klubovi koji bi tako igrali azijsku Ligu prvaka, odnosno AFC Kup verziju azijske Evropa lige.

Rusija bi već početkom naredne godine trebala predati zahtjev za promjenu konfederacije što bi svakako moglo uzdrmati evropski sport jer bi putem fudbala mogli krenuti i ostali sportski savezi u Rusiji.

Ranije su iz ruske ronilačke federacije kazali da će se priključiti u Azijsku plivačku federaciju.

Potražite više informacija na temu Druga liga Federacije BiH - Jug:

Nogometna reprezentacija Rusije u međuvremenu je odigrala prijateljske utakmice sa Kirgistanom, Tadžikistanom i Uzbekistanom.

 

Top Komentari

antikomunist
PRDOSLAVNA POSLA...GDJE GOD JE JEDAN PRDOSLAVAC-TU JE RAT, TU JE BJEDA, TU JE BELAJ....UKRAJINA-PRDOSLAVCI IZAZVALI BELAJ...BiH-prdoslavci izazvali belaj...Eritreja-prdoslavci izazvali belaj...Sirija -prodoslavci(kopti) izazvali belaj..gdje su god oni tu je belaj.....jedan dan ce SVIJETU prekipiti.....
2 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti