Ruskinje prvakinje Evrope

Ruskinje prvakinje Evrope

Ruske košarkašice su pobjedom nad Turkinjama u finalu Eurobasketa u Poljskoj sa 59:42 sasvim zasluženo povratile naslov evropskih prvakinja izgubljen u Rigi prije dvije godine.

Nije to ona dominacija od 1950. godine kada je tadašnji SSSR napravio niz od 22. titule na Evropskim šampionatima, ali nije uopšte niti zanemariva, od 2003. godine ovo je Ruskinjama treća titula.

Ponovićemo, sasvim zaslužen šampionat, od 9 utakmica izgubile su Stepanova, Danilochkina i suigračice samo jedan susret i to od Litvanije u prvoj grupnoj fazi. Inače, bila je ovo druga pobjeda protiv Turske na ovom takmičenju jer je Rusija bila bolja i u 3. kolu grupe A sa 80:65.

Niti ovaj put igračice iz Turske nisu imale šansi. Prva četvrtina je silovito otvorena od strane Ruskinja (19:8). Već tada se znalo da Turska nema šanse protiv reprezentacije koja je najbolje optimizirala formu na ovom prvenstvu. I na ovom susretu najbolje su bile Danilochkina 12 poena i Stepanova 18 uz 12 skokova.

Kad je u pitanju sastav Turske kojem je ovo bila prva medalja na Evropskim šampionatima najpreciznija je bila Vardarli sa 10 poena. 

Prije ovoga finala koje niko nije očekivao Francuska je u utakmici za treće mjesto pobijedila Češku (63:56). Kod pobjednica najuspješnija ja bile Gruda koja je postigla 26 poena, dok je za Čehinje najviše poena (17) postigla Elhotova.

Još jedan susret moramo spomenuti a to je onaj između Hrvatske i Crne Gore koji se igrao za važnu petu poziciju koja vodi u kvalifikacije za OI u Londonu. Hrvatska je u svom najvećem uspjehu ženske košarke slavila sa 73:59. Ivezić je sigurno predvodila Bralićev sastav do pobjede sa 21 poen i 8 skokova. Ciglar je dodala 5 asistencija ali je mnogo važnije bilo 7/7 uspješnosti njenog šuta u zadnjoj četvrtini. Kod Crnogorki, De Forge je dala 18 koševa, dok je Dubljević imala 10 skokova.

Poredak EP za žene u Poljskoj:

1. Rusija
2. Turska
3. Francuska
4. Češka
5. Hrvatska

Rusija ide direktno na Olimpijske igre u London. Reprezentacije od 2-5 mjesta idu u kvalifikacije za OI.a i Kevina Strootmana, objavljeno je na službenom sajtu kluba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.