Sa "bikovima" želi pokoriti Bundesligu
Vladavić je debitovao protiv Unterhachinga

Vladavić: U Austriji smo Manchester United

Sa "bikovima" želi pokoriti Bundesligu

Nešto više od 24 sata nakon što je poptisao ugovor sa austrijskim šampionom, Red Bull Salzburgom, Admir Vladavić, naš standardni fudbalski A reprezentativac debitovao je za „crvene bikove“.

Njegov novi tim u kontrolnom meču savladao je njemački Unterhaching rezultatom 2:0, a Vladavić je meč započeo od prve minute i učestvovao je kod vodećeg gola Salzburga. Naš reprezentativac polako se prilagođava novoj sredini, a u tome mu pomažu i srbijanski internacionalci Saša Ilić i Milan Dudić. U razgovoru za SportSport.ba, Vladavić je izrazio zadovoljstvo prvim dojmovima u Sazlburgu.

„Prezadovoljan sam, jer sam došao u pravi klub, koji je u Austriji kao Manchester United u Engleskoj. Danas tokom dana imao sam obaveza preko glave. Bio sam na kursu njemačkog jezika, nakon toga sam ima pres konferenciju, pa slikanje za klupske karte... Sve je isplanirano u minutu. Smješten sam u hotelu koji je udaljen pet kilometara od grada i tu ću ostati dok ne nađem stan. Većina mojih saigrača živi van grada, pa ću vjerovatno i ja potražiti kuću u pregrađu“, rekao je Vladavić, naglasivši da mu u savladavanje njemačkog jezika i „prepreka“ s kojim se suočio u novoj sredini pomaže i jedan Zeničanin koji od prije rata živi u Salzburgu:

„Ovdje ima dosta naših ljudi i svi su mi na usluzi. Mnogi su mi pomogli, pomažu mi još uvijek i zahvaljujem im se na tome.“

Vladavić je prezadovoljan i prijemom u svlačionici, a posebno su ga oduševili trener Huub Stevens i Thomas Linke, pomoćnik sportskog direktora.

„Bez lažne skromnosti, svi se prema meni ponašaju kao prema velikoj zvijezdi. Ovdje se sve poštuje. Za mene su platili milionsku odštetu, svjesni su toga, pa me tako i tretiraju. Već u prvom nastupu dobio sam velike ovlasti u ekipi. Izvodio sam sve prekide, a nakon jednog „mog“ kornera pao je i gol. Nisam dirtektno asistirao, ali je nakon centaršuta na prvu stativu jedan igrač prebacio loptu, a gol je postigao Schiemer“, kaže Vladavić, koji smatra da će Salzburg i u narednoj sezoni voditi glavnu riječ u austrijskoj Bundesligi:

„Ne vjerujem da nam neko može pomrsiti račune. Nisam upoznat u kvalitet ostalih ekipa, ali vjerujem da možemo ponoviti uspjehe iz prošle sezone, pa čak otići i korak unaprijed.“

Dvije najveće zvijezde Red Bull Salzburga su Alexander Zickler i Marc Janko.

„U svlačionici se skidam pored Zicklera. Nije igrao u meču sa Unterhachingom, vjerovatno zbog lakše povrede, ali bez sumnje radi se o velikom igraču. Što se tiče Janka on se ne razlikuje mnogo od drugih igrača. Nije neki poseban tehničar, ali je visok i jak, a uz to ima osjećaj za gol. Nije nikakvo čudo što je u prošloj sezoni zabio 39 golova“, ističe Vladavić.   

Naredni prijateljski susret Vladavićev Salzburg odigraće u petak (10. jula) protiv Bayern Minhena, a stadion Red Bull Arena već je rasprodan i na tribinama će biti 30. 000 navijača.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.