Šabanadžović: Bešić me je oduševio

Legenda koja je zaustavila Maradonu

Šabanadžović: Bešić me je oduševio

Prije 24 godine reprezentacija bivše države slično danas Zmajevima pripremala se za Argentinu. Igralo se u Italiji, državi u kojoj je Diego Armando Maradona bio predmet obožavanja, a zadatak da ga zaustavi od Ivice Osima dobio je najmlađi igrač u reprezentaciji, Refik Šabanadžović.

Dvije i pol decenije kasnije također jedan od najmlađih, Muhamed Bešić imat će zadatak zaustaviti Lionela Messija.

„Gledao sam ga još dok je bio u mladoj reprezentaciji. Odmah sam ga zapazio, a na ove posljednje dvije utakmice me je oduševio. Iskreno sam se pribojavao za tu poziciju kada sam saznao da Rahimić neće nastupiti, ali Sušić je sa Bešićem napravio odličan potez i riješio problem. Sa Muhamedom treba biti orpezan, i suviše je mlad i oscilacije su moguće. Treba nastaviti ovako igrati i za njega problema neće biti. Slično meni prije 24 godine, pored sebe ima odlične igrače kakvi su Pjanić i Misimović. Oni trebaju misliti o igri i pasovima, a Muhamedovo je da pokriva prostor, trči i bori se,“ kaže Refik Šabanadžović za naš portal.

Legendu Grbavice upitali smo i za meč sa Argentincima koji je završio prije vremena zbog isključenja, kao i za duele sa Maradonom.

„On je bio na domaćem terenu. U Italiji je bio omiljen gotovo jednako kao i njihovi reprezentativci. Bio sam najmlađi u timu, a dobio sam zadatak zaustaviti ga. Straha nije bilo, ali je respekt naravno bio ogroman. Sjećam se da se pred utakmicu zagrijavao odvojeno od saigrača. Samo je žonglirao. Sudije su bile nažalost na njihovoj strani i moj start zbog kojeg sam isključen danas ne bi vjerovatno bio vrijedan ni javne opomene.“

Gledao je iz svog doma u Sarajevu posljednje dvije utakmice Sušićevih izabranika. Prezadovoljan je kako je sve izgledalo.

„Prezadovoljan sam kako igramo. Daj Bože da ovako nastavimo igrati i u Brazilu. Vidi se da su igrači u dobroj formi, trče onoliko koliko treba, a i borbenost je na nivou. Pobijedili smo dvije odlične reprezentacije. Moramo biti zadovoljni.“

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Argentinu smatra favoritom naše grupe, ali smatra da je prolazak u osminu finala posve realan.

„Nakon ova dva meča sam još veći optimista. Iskreno, Nigeriju i Iran ne smijemo podcijeniti, ali smatram da smo kvalitetom ispred njih. Argentina je kao i prije 24 godine jedan od favorita za osvajanje, ali vidjet ćete da ćemo moći i sa njima igrati. Treba se hrabro postaviti i taktički odgovoriti na pravi način. Smatram da protiv njih trebamo igrati sa zgusnuti veznim redom. Messi ne igra ni blizu kvalitetno za reprezentaciju kao za Barcelonu i ja se kod njih najviše pribojama Di Marije koga smatram najboljim argentinskim igračem u ovom trenutku,“ kazao je na kraju našeg razgovora Refik Šabanadžović.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.