SAD i Engleska najunosniji domaćini

Kome SP 2018. i 2022. godine

SAD i Engleska najunosniji domaćini

Svjetska prvenstva organizirana u Engleskoj i SAD-u bi donijela najveći profit Svjetskoj fudbalskoj organizaciji (FIFA), sudeći prema povjerljivom izvještaju koji prenosi Reuters.

Engleska koja se kandididovala za SP 2018. i SAD, kandidat za SP 2022. godine, dobili su maksimalne ocjene od savjetnika za menadžment firme McKinsey, koju je unajmila FIFA za ocjenjivanje kandidatura.

Konačni izvještaj poslan je FIFA-inim članovima Izvršnog komiteta koji će u četvrtak odrediti domaćine svjetskih prvenstava.

Izvještaj je stavio Englesku na prvo mjesto kandidata za SP 2018. godine sa 100-postotnom ocjenom, iza nje se nalaze Španija i Portugal s 91 posto, Holandija i Belgija sa 87 te Rusija sa 86-postotnom ocjenom kandidature. 

Za SP  2022. godine SAD je dobio maksimalnu 100-postotnu ocjenu, a slijede Japan (73), Južna Koreja (71), Katar (70) i Australija (68).

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.