SAD u finalu, Litvanci nisu pružili jači otpor
Foto: EPA

Mundobasket

SAD u finalu, Litvanci nisu pružili jači otpor

Edmir Škorić

Ono što se vjerovatno znalo i prije samog početka prvenstva - američka košarkaška reprezentacija igrat će finale Svjetskog prvenstva u Španiji. 

Sjedinjene Američke Države su u polufinalnom meču razbile Litvaniju bez većih problema - rezultatom 96:68. Jednostavno, zvijezdama NBA lige niko ne može da parira. Donekle je pristojno izgledala igra Litvanaca u prvom poluvremenu, no u nastavku na parketu samo jedan tim.

Litvanci su u početnim minutama vodili, dobar dio prve četvrtine bili su uspješniji, no okreću Amerikanci rezultat, dolaze do vodstva 16:13, a po isteku prve dionice njihova prednost iznosila je pet poena (21:16).

Više za Litvance nije bilo povratka među “žive”. Mada, treba priznati, Litvanija se, a to smo već kazali, dobro nosila prvih 20 minuta. U drugoj četvrtini Amerikanci su samo jednom došli na dvocifrenu prednost, kada su poveli 32:22. Na poluvremenu je američka selekcija imala osam poena prednosti, 43:35.

Tijekom drugih 20 minuta Litvanci su konstantno bili na zaostatku od 20 i više poena. U jednom trenutku su SAD u trećoj dionici vodile i 30 razlike (76:48). U posljednjih 10 minuta ušlo se pri rezultatu 76:49.

Posljednju dionicu Amerikanci su odigrali s rezervom, onoliko koliko im je bilo dovoljno. Održavali su se na oko 25 poena prednosti. 

Thompson je u pobjedničkom timu bio najraspoloženiji sa 16 poena i tri oduzete lopte. Harden je također ubacio 16 uz tri asistencije i tri skoka. Irving je ubacio 18 uz četiri asistencije. Curry je ubacio 13 poena uz tri skoka.

Na drugoj strani je Kuzminskas bio najefikasniji sa 15 poena i devet skokova, isti broj poena ubacioj je i Valančiunas uz sedam skokova, dok je Juskevičius ubacio 12, a Pocius 10 poena.  Podsjećamo da u drugom finalu, sutra, igraju Srbija i Francuska. Meč za treće mjesto igra se u subotu, a finale dan kasnije.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.