Sada Edin Džeko „juri“ Mullere
Džeki trebaju još tri gola da sustigne Gerda Mullera

Naš dijamant u najboljem timu 32. kola

Sada Edin Džeko „juri“ Mullere

Njemačka sportska javnost u prvom dijelu sezone „ljutila“ se na Vedada Ibiševića, našeg sjajnog napadača koji je u dresu Hoffenheima u 17 jesenjih utakmica postigao 18 golova.  

Predviđalo se da će naš reprezentativac prestići rekord Gerda Müllera iz sezone 1971/72 kada je postigao 40 golova, a to se Nijemcima nije nikako sviđalo. Svi su odahnuli kada je u januaru Ibišević povrijedio prednje križne ligamente zbog čega je propustio drugi dio sezone.

Međutim, „bombader nacije“ kako u Njemačkoj popularno zovu Mullera, sada je u opasnosti zbog drugog Bosanca, onog iz Wolfsburga – Edina Džeke. Naš dijamant u drugom dijelu sezone protivničku mrežu tresao je 17 puta. Bolji učinak od njega imaju samo dvojica Mullera, Gerd i Dietmar.

Bayernov, Gerd je rekorder sa 23 postignuta gola, upravo u sezoni 1971/72 kada je postao najbolji strijelac Bundeslige. Tada je Gerd zabio 23 gola u proljetnom dijelu sezone. Drugi na vječitoj listi najboljih strijelaca u proljetnom dijelu sezone je drugi Müller, Dietmar. Napadač Kelna koji je u sezoni 1976/77 kada je protivničke mreže tresao 21 puta. I treće mjesto je vlasništvo Müllerovih, tačnije, Gerdov, koji je u sezoni 1969/70 postigao 20 golova.

Džeki su ostale još dvije utakmice da dostigne bar jednog Müllera, a svi smo ubjeđeni da će mu to poći za nogom, jer je svojim igrama u drugom dijelu oduševio cijelu planetu. Dijament iz vučijeg grada je trenutno treći na listi najboljih strijelaca Bundeslige (22 gola), a ispred njega su samo Grafite (Wolfsburg) koji je postigao 24, te Mario Gomez (Stuttgart) sa 23 gola.

„Trenutno je moj Wolfsburg prvi i želim da na toj poziciji ostane i nakon posljednja dva kola“, bio je Džekin komentar na sve statističke podatke koje su „iskopali“ Nijemci. 

Inače, sa dva gola i jednom asistencijom protiv Borussie Dortmund, Džeko je proglašen za najboljeg igrača 32. kola. U svim medijima je „izborio“ mjesto među 11 najboljih igrača 32. dionice. Zanimljiv je i podatak da je Džeko propustio samo dvije prvenstvene utakmice u ovoj sezoni. Nije igrao samo u prvom i petom kolu!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.