Otišao je Sok, prije svega ljudina od čovjeka

Malkočević preminuo

Otišao je Sok, prije svega ljudina od čovjeka · Komentar

A. Čaušević

Bosna i Hercegovina je prerano ostala bez jednog od svojih najboljih trenera. Loše zdravlje je spriječilo Sakiba Malkočevića da nastavlja brusiti bh. talente. Preminuo je u 55. godini. 

Malkočević je za starije bio ljudina, a za mlađe najbolji mogući učitelj. Klubovi, kolege trenere, bivši fudbaleri... Nema toga ko mu sinoć nije odao počast popularnom Soku. Vijest o njegovoj smrti je potresla bh. sportsku javnost.

Tuzlak je najuspješniji selektor svih vremena. Tri puta je vodio U17 reprezentaciju BiH na Evropskom prvenstvu.

U kratkom vremenskom periodu prije nepune dvije godine imao je četiri operacije. Mislio je da je najgore iza njega, počeo se uspješno oporavljati, ponekad je znao otići i na neku od utakmica, međutim životnu bitku izgubio je sinoć.

Malkočević je prve korake napravio u lokalnom klubu Radniku. Njegov talenat je uočen nakon ćega slijedi odlazak u Slobodu. Na Tušanj je stigao kao 17-godišnjak. Dres Crveno-crnih je nosio i prije i poslije agresije na BiH.

Nakon odlaska u penziju odlučio je da brusi talente u FK Sloboda, međutim 2003. godine dobija priliku da vodi prvi tim Tuzlaka. Stigao je kao vatrogasac i postao pravi junak. Tušanj još pamti evropske utakmice u Intertoto kupu jer ekipa koju je stvario Malkočević je bila zaista odlična.

Nesretne okolnosti su spriječile Slobodu da osvoje makar jedan trofej u tom periodu. Igrali su finale Kupa, ali sreća jednostavno nije bila na njihovoj strani. Gubili su na penale.

Preferirao je italijanski stil igre koji polako nestaje sa scene. Draže su mu bile minimalne pobjede bez primljenog gola, nego da gleda "vatromet golova".

Najveći trag je ostavio u kadetskoj reprezentaciji BiH. Sve može stati u nekoliko sekundi i scenu kada mu tadašnji kadeti na aerodromu pjevaju "Bit će Sake Alex Ferguson" sama od sebe bude emocije, a neke i tjera na suze.

Malkočević je iza sebe ostavio suprugu Biljanu te dvije kćerke Mirnu i Irmu. Dženaza će biti klanjanja sutra u Lipnici, Otišao je Sok, ali nikada neće biti zaboravljen. Neka mu je laka zemlja bosanska.

Top Komentari

Dino69
Rahmet mu dusi ljudina!
3 0
nzulic1
Rahmet mu dusi. El fatiha
2 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi