Salihamidžić i Bičakčić strijelci

DFB-Pokal, 1. kolo

Salihamidžić i Bičakčić strijelci

Edmir Škorić

Prva serija utakmica 1. kola njemačkog DFB-Pokala odigrana je večeras. Dva bh. igrača postigli su golove. Hasan Salihamidžić bio je strijelac za Wolfsburg, dok je mladi Ermin Bičakčić pogodio za Stuttgart.

Najveće iznenađenje dogodilo se na Red Bull Areni u Leipzigu, gdje je istoimeni domaćin s 3:2 pobijedio Wolfsburg. Pogocima Daniela Frahna Leipzig je nakon 17 minuta imao 2:0. Hrvat Srđan Lakić smanjuje vodstvo domaćina u 25. minuti, a naš bivši reprezentativac Hasan Salihamidžić tri minute poslije vraća stvari na početak.

Braco je prije pogotka zaradio i javnu opomenu, a neoporavljenog i umorno trener Felix Magath zamijenio ga je na poluvremenu. Frahn je u finišu prvog dijela postigao hat-trick i donio veliku radost domaćim navijačima. Vukovi više nisu imali snage za povratak.

Stuttgart mladog bh. reprezentativca Ermina Bičakčića namučio se na BRITA-Areni u Wiesbadenu, u duelu sa Wehenom, ekipom iz treće lige. Švabe su povele ranim pogotkom Bičakčića u 5. minuti, da bi Janjić, također porijekom iz BiH, poravnao na 1:1 u 28. minuti precizno izvedenim penalom. Bičakčić se, zatim, povrijedio sredinom prvog dijela, pa je u 30. minuti morao napustiti teren. Gostima je pobjedonosni pogodak donio Zdravko Kuzmanović u 51. minuti sureta. Inače, i Kuzmanović je rodom iz BiH...

Bez većih problema prolaz je osigurala i Borussia iz Moenchengadbacha, koja je tek kroz play-off uspjela izboriti opstanak u Bundesligi. Stranzl, Reus i De Camargo bili su strijelci za Borussiju, dok je jedini gol za domaći tim postigao Schweinsteiger sa bijele tačke.

Četveroligaš Essen bio je bolji od drugoligaša iz Berlina, momčadi Uniona, ali na kraju nije došao do pobjede. Brauer u 22. minuti, te rezervista Koep u 71. minuti osigurali su sigurno vodstvo Essenu i, činilo se, plasman u 2. kolo, no uporni gosti preo Zoundija i Terodde dolaze do 2:2. Potonji je, inače, ušao s klupe i zabio u 90. minuti za izjednačenje.

Aue je pogotkom Paulusa sa bijele tačke stigao  do gostujućeg vodsta nad Saabruckenom. Drugoligaš je imao ovodstvo nad trećeligašem sve do deset minuta pred kraj, kada je Lerandy pogodio za 1:1.

Na tri susreta, završena bez pobjednika, igraju se produžeci. Dalje su prošli Leipzig, Borussia (M) i Stuttgart.

Inače, branitelj DFB-Pokala je Schalke, koji je u prošlosezonskom finalu savladao Duisburg naših Ivice Grlića, Branimira Bajića i, odnedavno, Džemala Berberovića. Ostali susreti 1. kola na programu su sutra, u nedjelju i ponedjeljak.


DFB-Pokal, 1. kolo:

Essen - Union Berlin 2:2 (Brauer 22, Koep 71/ Zoundi 82, Terodde 90)
Osnabruck - Minhen 1860 2:2 (Wegkamp 1, Mauersberger 34/ Lauth 11 - penal, Volland 48)
RB Leipzig - Wolfsburg 3:2 (Frahn 6, 17, 45/ Lakić 25, Salihamidžić 28)
Regensburg - Borussia M. 1:3 (Schweinsteiger  T. 30 - penal/ Stranzl 14, Reus 22, De Camargo 70)
Saarbrucken - Aue 1:1 (Lerandy 79/ Paulus 35 - penal)
Wehen - Stuttgart 1:2 (Janjić 28 - penal/ Bičakčić 5, Kuzmanović 51)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.