Šamar iz Azerbejdžana pokazao da je vrijeme za promjene

Juniroska reprezentacija BiH dotakla dno

Šamar iz Azerbejdžana pokazao da je vrijeme za promjene

A. Beganović

Juniorska reprezentacija Bosne i Hercegovine, koju s klupe već petu godinu predvodi Toni Karačić, nije se uspjela plasirati u elitni krug kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

Kada su oči svih ljubitelja fudbala u našoj zemlji uprte u Dublin gdje izabranici Mehmeda Baždarevića biju bitku za plasman na Evropsko prvenstvo, bosanskohercegovački omladinski fudbal u Azerbejdžanu je pretrpio šamarčinu iz koje bismo mogli izvući mnogo toga dobroga, ukoliko to ustvari istinski budemo željeli.

Juniorska reprezentacija BiH među nogometnim liliputancima

U posljednja tri kvalifikaciona ciklusa, juniorska reprezentacija naše zemlje dva puta se nije uspjela plasirati u elitnu rundu kvalifikacija, odnosno među 28 najboljih selekcija starog Kontinenta.

Po drugi put u samo tri kvalifikaciona ciklusa juniorska reprezentacija Bosne i Hercegovine je ostala u društvu nogometnih liliputanaca (Luksemburg, Gibraltar, Malta, San Marino), pa je zbog toga konačno došlo i vrijeme da se bosanskohercegovačkoj sportskoj javnosti podnesu računi. Očito je da u omladinskim selekcijama, ne samo juniorskoj, nego i kadetskoj, koja se plasirala u elitni rang kvalifikacija, te mladoj, stvari ne funkcionišu onako kako bi trebale funkcionisati.

Do prije par godina selektori omladinskih selekcija su svoje neuspjehe pravdali lošim uslovima za rad, malobrojnim okupljanjima i prijateljskim susretima, no Fudbalski savez Bosne i Hercegovine na čelu sa predsjednikom Elvedinom Begićem otvaranjem Trening kampa u Zenici te argumente im je izbio iz ruku. Gotovo da ne prođe niti jedan mjesec bez okupljanja kadeta i juniora, ili pak odigravanja prijateljskih susreta, ali rezultat nažalost izostaje. Za kadetsku, juniorsku i mladu reprezentaciju je plasman na Evropsko prvenstvo pusti san, a da stvar bude gora, i proizvodnja igrača za A selekciju je na slabom nivou.

Klubovi kao socijalne ustanove, kroje li menadžeri spiskove?

Kritike svakako zaslužuju i bosanskohercegovački klubovi koji, čast izuzecima, veoma malo pažnje posvećuju radu s omladinskim selekcijama. Naši klubovi često izgledaju kao socijalne ustanove, u radu s omladinskim selekcijama pretežno rade bivši igrači, kojima se na neki način nakon završetka karijere treba odužiti. Mnogi od tih bivših igrača ne prate trendove, ne razmišljaju o svojoj edukaciji, pa zbog toga i mladi igrači u seniorske timove dolaze kao fudbaleri koji ne poznaju niti najosnovnije stvari nogometne igre.

Ne treba zanemariti niti kuloarske priče prema kojima često veliki uticaj u izboru igrača za omladinske selekcije imaju i menadžeri. Istina, radi se samo o pričama bez dokaza, ali ukoliko se pogleda spisak juniora koji su igrali u Azerbejdžanu može se vidjeti da se na istom između ostalog nalazi mladi fudbaler Sarajeva, Vedad Gljiva.

Radi se o ofanzivnom igraču, koji već duže vrijeme muku muči sa povredama i koji je u jesenjem dijelu sezone od mogućih 1350 minuta na terenu proveo 101 minutu, a pri tome nije postigao niti jedan gol. S druge strane, u reprezentaciji je samo jedan igrač Zrinjskog, jesenjeg šampiona naše države, dok su recimo bez poziva ostali Ajdin Mujagić, najbolji strijelac Željezničara i igrač koji već kuca na vrata prvog tima, te drugi strijelac lige Hamza Čataković (Sarajevo, 10 golova) i Adnan Osmanović (Sarajevo), igrač koji je za juniore postigao sedam golova, a zabio je i prvijenac za prvi tim u Kup susretu sa Slavijom.

Selektor najodgovorniji, od neuspjeha ne praviti uspjehe

Svakako da najveću odgovornost za loše rezultate snose selektori, te Murat Jaha kordinator Fudbalskog saveza BiH zadužen za omladinske selekcije, koji čini se najmanje redi ono što mu je u opisu posla. Tako je i za sramotno izdanje u Azerbejdžanu najodgovorniji selektor juniorske reprezentacije Toni Karačić, koji će prema našim informacijama u decembru članovima fudbalske vlade naše zemlje morati objasniti šta je krenulo po zlu u Azerbejdžanu.

Sve su to stvari nad kojima se ne trebaju zatvarati oči i sa kojim se zbog boljeg sutra bosanskohercegovačkog fudbala moramo suočiti. Neuspjeh ne smijemo predstavljati kao uspjeh, plasman u eltni krug kvalifikacija ne treba slaviti i pred selektore, bez obzira kako se oni zvali u bliskoj budućnosti treba postaviti jasne ciljeve, a oni moraju biti plasman na smotru najboljih selekcija Starog kontinenta.

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.