"Šamar  od Sarajeva nam je pomogao, užitak je raditi sa mladima koji nisu ufurane zvijezde"
Zildžović je na klupi Mladosti naslijedio Nermina Šabića i već sada napravio sjajan rezultat. Priznaje da su njegovi planovi za budućnost vezani za Dobojlije

Adnan Zildžović sa Mladosti Doboj Kakanj radi sjajan posao

"Šamar od Sarajeva nam je pomogao, užitak je raditi sa mladima koji nisu ufurane zvijezde" · Intervju

S. Mlaćo

Mladost iz Doboja kod Kaknja veoma loše je otvorila novu sezonu Premijer lige. Sve je kulminiralo razlazom sa nekadašnjim bh. reprezentativcem Nerminom Šabićem. Tražio se čarobni štapić, stručnjak koji će 'probuditi' momčad i prekinuti negativnu seriju, te donijeti radosti vjernim navijačima. 

Mensur Mušija na kraju se odlučio za Adnan Zildžovića. I nije pogriješio, čak naprotiv... Kada bi se gledala tabela posljednjih deset kola, Mladost je na trećem mjestu sa 20 osvojenih bodova, koliko ima i Zrinjski, dok Sarajevo ima tri boda više.

Zildžović je rođen u Brčkom, jedan dio trenerske karijere proveo je u Albaniji, zatim Saudijskoj Arabiji, a najviše u Sloveniji. Prije par godina bio je na pragu preuzimanja tuzlanske Slobode kada je na čelu kluba sa Tušnja bio Azmir Husić. Nije se to desilo, sudbina je htjela da njegov prvi klub u zemlji u kojoj je rođen bude premijerligaš iz Doboja kod Kaknja.

Zadovoljan je 49-godišnji stručnjak urađenim poslom do sada. Ponosan je kaže na svoje izabranike, sretan zbog aplauza navijača i podrške na svakoj utakmici. Za SportSport.ba govori o tome kako je stigao u Premijer ligu, kako je Mladost odveo ka vrhu tabele, mladim igračima, navijačima, planovima za budućnost...

"U Mladosti sam stigao preko zajedničkih prijatelja predsjednika Mušije i mene. Mladost je bila u potrazi za trenerom, pogledao sam jedan meč u Krupi i vidio da ekipa ima potencijal. Prvi dan sam rekao da ne trebaju nikakva pojačanja, da vjerujem u trenutnu ekipu i tako sam preuzeo ekipu. Premijer liga je dobra, ogromni je broj mladih igrača, te je to svakako izazov za mene", priča Zildžović.

Jasno je podcrtao da mladi igrači kod njega uvijek mogu očekivati šansu. Ostalo je na njima.

"Puno je mladih igrača koji su debitovali kod mene. I meni je neko sa 16 i pol godina dao šansu u Jedinstvu za Brčko da debitujem. To mi je u trenerskoj karijeri vodilja da i ja nekome pokušam otvoriti vrata na taj način".

Mladost igra sjajno. Bodovi dolaze iz sa teških gostovanja, što ranije nije bio slučaj. Koja je dobitna kombinacija?

"Dobitna kombinacija je u dobrim odnosima u svlačionici. Uspjeli smo ubijediti igrače da je to pravi put za njihov prosperitet. Mladi igrači vjeruju stručnom štabu i samo sedam duluma zemlje je mjerilo da li će neko igrati. Najlakše je raditi sa mladim igračima koji su ambicizoni i željni znanja. Nisu umišljene zvijezde i svaki trening iskoriste da nauče nešto novo. To je užitak".

U Doboj Kakanj dolaze i pozivi selektora mladih selekcija naše zemlje. Bojo, Welbeck, Nikolić i drugi gotovo iz kola u kolo pune naslovnice medija.

"Najsvježiji primjer je Nemanja Nikolić koji ima 17 i pol godina, a igra briljantno. To su momci koji su možda imali nesreću do mog dolaska jer su mladi. Ja igrače ne dijelim na mlade i stare, već na dobre i manje dobre. Ti igrači su objeručke prihvatili priliku i oduševljavaju svojim igrama i odnosom. Gladni su uspjeha, to mi je posebno drago".

Najbolje utakmice u vašem periodu na klupi Mladosti?

"Za mene je to utakmica u Širokom Brijegu protiv kvalitetnog protivnika koji igra veoma dobar fudbal. Naš golman Velić je sjajno branio na početku, to nas je diglo, pa zatim u Doboj Kaknju protiv Radnika u kojoj smo svih 90 minuta bili dominantni".

Poraz od Sarajeva 6:0 niste primili tragično. Djelovali ste veoma mirno i krivicu preuzeli na sebe.

"Iz ove perspektive možemo reći da nam je ta utakmica pomogla. Rekao sam poslije utakmice da preuzimam odgovornost, te znam reći žargonski da je bolje jednom izgubiti 6:0, nego šest utakmica po 1:0. Ta utakmica je pokazala nama svima da samo maksimalna koncentracija i maksimalna požrtvovanost može donijeti doba rezultat. Taj grozan šamar nam je dobro došao, što pokazuju i sjajni rezultati poslije te utakmice".

Poslije reprezentativne pauze ostala su još dva kola. Koliko može Mladost?

"Liga je ujednačena. Vidimo da je GOŠK, Zvijezda 09, Mladost mogu napraviti seriju i to govori da je liga zanimljiva. Mi smo sada peti, ali sedam bodova od zone ispadanja, a tri boda od pozicije koja eventualno vodi u Evropu".

Sa alfom i omegom Mladosti Mensurom Mušijom ima sjajan odnos. Rezultati su tu, a sjajno ide i promocija mladih igrača.

"U mom razdobolju imamo dobar rezultat. Jedanaest utakmica - dvadeset jedan bod, no nismo samo razmišljali samo o rezultatu, već o razvoju igrača. Imamo mladog reprezentativca Boju, Nemanju Nikolića koji je dijamant bh. fubala, a tu su i Dragutinović, Biber, Hrustanović... Imali smo malo i sreće da uz taj odličan rezultat uspijemo promovisati mlade igrače. Naš plan o saradnji je dugoročan. Sa gospodinom Mušijom imam fanstatičan odnos, vrlo malo se viđamo, što znači da je posao dobar. Napravili smo da svako radi svoj posao, niko se nikome ne miješa i zato možda Mladost funkcioniše kako funkcioniše".

Evidentno je da u kadru imate prilično broj igrača.

"Imamo preveliki broj, 28 igrača u rosteru i to je previše za PL. Sigurno da će šest -sedam otići na posudbu. U ovom trenutku pojačanja nam nisu potrebna, jedino ukoliko dođe do odlaska možda mladih igrača koji su privukli pažnju".

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Planovi za budućnost?

"Cilj je da napravimo jedan kontinuitet u roku od dvije - tri godine. Radimo tek dva i pola mjeseca. Želimo da Mladost bude fabrika mladih nogometaša i svi moji planovi u BiH su vezani za Mladosti. Ovdje se osjećam fantastično, mještani Doboj Kaknja su me sjajno primili i već nakon deset dana ovdje sam osjetio energiju sa tribina. To se ne može platiti", dodao je Zildžović.

Zaprati FK Mladost Doboj Kakanj, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Mladost Doboj Kakanj Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi