Nekada heroj nacije, a sada strastveni navijač

Prepoznajete li ga?

Nekada heroj nacije, a sada strastveni navijač

A. Čaušević

Za košarkašku bh. reprezentaciju može se reći da je najuspješnija od svih selekcija, svakako uz reprezentativce u sjedećoj odbojci. 

Da se u BiH oduvijek igrala dobra košarka pokazalo je i minulo Evropsko prvenstvo kada je naša reprezentacija u grupi smrti ostvarila pobjede nad Mađarskom i Slovenijom te je bila na pobjedu.

U periodu od 1997. do 2005. košarkaši BiH su nastupili na pet uzastopnih prvenstava Starog kontinenta, a jedan od nositelja igre u to vrijeme bio je i sada već legendarni Samir Lerić.

Lerić će 12 godina nosio dres reprezentacije, vrlo često je znao postizati presudne poene i donositi pobjede. S obzirom na njegove partije na parketu opravdano se može smatrati apsolutnim herojem nacije.

Nekada sjajni košarkaš je već dugo godina u penziji. Živi u voljenom Mostaru i ne može bez Veleža čiji je strastveni navijač.

Koliko Leriću znače Rođeni najbolje je pakazao na utakmici protiv Sarajeva(1:1) kada je burno proslavio gol Dženana Zajmovića što je zabilježio i reporter portala SportSport.ba.

U jednom od prethodnih intervjua za naš portal je u detelje opisao šta mu znači Velež kada se dotakao i gradskog derbija sa Zrinjskim.

"Tata me kao skroz malog vodio sa sobom na gradski stadion. S nestrpljenjem sam kao dječak čekao tu svaku drugu nedjelju da me vodi na utakmice. To je usađeno od malih nogu, ta ljubav. U međuvremenu se izdešavalo svašta ali sretan sam što se Velež vratio i što Mostar opet ima pravi gradski derbi. Pa naš derbi je jedan od priznatijih u svijetu, čitao sam da je uvršten među 40 najznačajnijih svjetskih derbija. Za Velež se ne navija, Velež se voli. I dan danas je to ime gdje se spomene ono je jedno od sinonima Mostara", rekao je tada Lerić.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Inače, nakon što je prije dvije godine snimljen kako nosi korpu sa pekarskim proizvodima, Lerić je našao novi posao i postao je vaspitač u jednom dječijem selu u Mostaru.

Legenda bh. sporta je u karijeri odigrala preko 100 utakmica za reprezentaciju Bosne i Hercegovine. Promijenio je i veliki broj klubova među kojima se izdvajaju Ankara, Slovan, Pivovarna Laško, Mitteldeutscher, Jugra, Mogren. Posljednji klub u karijeri mu je bila sarajevska Bosna.

Top Komentari

realista1982
Terell Castle,Jasmin Hukic,Goran Terzić,Samir Leric,Azur Korlatovic,Adnan Hodžić, Žarko Vujovic,Ramiz Suljanovic...Omjer 20 pobjeda u sezoni bez poraza i 5 igraca u reprezentaciji BILA JEDNOM JEDNA SLOBODA DITA...
10 0
Sve_na_bordo
Leric po meni jako dobar igrač bio..
4 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi