Samo su rijetki sposobni sagledati veću sliku

Dajemo riječ: Aleksandar Holiga

Samo su rijetki sposobni sagledati veću sliku

Osobno čvrsto vjerujem da je neka vrsta regionalnog povezivanja jedini put istinskog napretka za klubove iz populacijom malih i ekonomski nejakih zemalja. Način na koji će se to u budućnosti dogoditi (a siguran sam da hoće) je sekundaran.

Ono što me smeta je što su samo rijetki u našim zemljama sposobni sagledati širu sliku. Svako spominjanje takvog projekta automatski povlači za sobom predviđanje 'balkanske' lige u kojoj će sve vrvjeti od ratova huligana i koja će samo povezati mračne likove iz nogometnog podzemlja – kao da već i sada nisu dovoljno povezani i kao da već odavno nisu izašli iz podzemlja i preuzeli stvarnu moć u nogometu.

Bilo kakvo buduće regionalno natjecanje neće se moći graditi na starim 'krvnim' rivalstvima niti na sadašnjoj strukturi ljudi koji upravljaju klubovima i nogometnim savezima. Njegovi temelji morat će biti infrastruktura, kompetitivnost i, naravno, novac. U posljednjih dvadesetak godina događa se stalni rasap između bogatih i siromašnih u europskom nogometu i bilo bi naivno pretvarati se da se ništa nije promijenilo, da će ponovno udruživanje klubova na području bivše Jugoslavije samo po sebi izvući te klubove iz krize i (u nekim slučajevima) s ruba propasti. Pitanje je bi li ti klubovi bili u puno boljem stanju i da su svo ovo vrijeme igrali zajedničku ligu – jer tada ne bi imali samo veće prihode, nego i veće troškove i više ulaganja, a u neriješenim vlasničkim i upravljačkim odnosima to bi ih još brže moglo odvesti u dug i propadanje.

Možda najvažniji cilj nekog budućeg regionalnog natjecanja na ovim prostorima trebao bi biti razvoj mladih igrača – svejedno radilo se o talentima iz vlastitog 'uzgoja' kojima smo toliko bogati ili o 'doradi' stranaca koji obećavaju – jer vrlo teško ćemo se ikada moći ravnopravno natjecati s europskim velikanima iz neusporedivo jačih gospodarstava. Cilj bi trebao biti natjecanje s klubovima koji mogu ispoštovati financijska jamstva i poslovati dovoljno stabilno da barem koju godinu dulje zadrže te nogometaše i zarade veći novac od njihove prodaje, koji će onda uložiti natrag u sustav. Sad su naši klubovi već praktično postali samoposluge za iole bogatije od kojih su ne tako davno bili bolji.

Pitanje je postoji li na području bivše Jugoslavije uopće dovoljno klubova sposobnih postići takvu stabilnost u doglednoj budućnosti – privući investitore i gledatelje na stadione, uložiti u infrastrukturu? Nisam baš siguran u to. Ali tko kaže da buduće regionalno natjecanje mora biti neka 'jugoliga' ili da bi svi klubovi s područja bivše države u njoj morali igrati zajedno? Po mom mišljenju, UEFA će u budućnosti trebati sama inicirati stvaranje više regionalnih natjecanja za klubove iz zemalja čija nacionalna prvenstva nisu dovoljno konkurentna. One ne bi morale značiti kraj današnjih nacionalnih liga, nego bi mogle naprosto zamijeniti trenutačno izuzetno glomazni sustav kvalifikacija za Ligu prvaka (koja će također doživjeti promjene...), kao i kompletnu Europa ligu, čija je budućnost vrlo upitna.

Na području Srednje Europe i Balkana više je klubova s velikom tradicijom, mnoštvom navijača i ogromnim potencijalom koji naprosto ne mogu ispuniti u današnjim okolnostima. Svi bi oni imali jako puno koristi od regionalne lige. Umjesto da se bore za mrvice sa stola za kojim objeduje europska nogometna aristokracija, ti bi klubovi mogli puno češće nego samo nekoliko puta godišnje imati jake utakmice i pune stadione, dok bi im uspjeh u regionalnoj ligi donosio i šansu da se ogledaju s najvećima i najjačima u Europi – a tada bi i oni bili jači i mogli bi se bolje oduprijeti. Postoji više rješenja  koja se mogu uzeti u razmatranje. Konkretni modeli, termini i geografska podjela već će se nekako naći.

U konačnici, stabilnost i kompetitivnost natjecanja bila bi puno važnija od toga igraju li Dinamo i Hajduk s bečkim Rapidom i Slovanom iz Bratislave, ili pak sa Zvezdom i Levskim – ili možda sa svima njima zajedno. Jedino u što sam siguran je da bi liga samo s klubovima iz bivše Jugoslavije danas bila preslaba, a postojala bi i realna opasnost da (iz više razloga) otkliže u propast.

(Aleksandar Holiga, bivši glavni i odgovorni urednik hrvatskog izdanja FourFourTwo, saradnik Guardiana, britanskog izdanja FourFourTwo...)

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.