Samo Vlaar odigrao više minuta na SP-u od Medunjanina
Foto: epa.eu

Branili čast "zlatne" generacija Lala iz 2007.

Samo Vlaar odigrao više minuta na SP-u od Medunjanina

Mlada reprezentacija Holandije 2007. godine okitila se šampionskom titulom prvaka Evrope. Tadašnja postava Lala u kojoj igrao i sadašnji bh. reprezentativac Haris Medunjanin je u finalu savladala selekciju Srbije rezultatom 4:1. 

Sedam godina nakon što su se popeli na krov Starog kontinenta holandski fudbaleri iz pomenute generacije borili su se za poziv Louisa Van Gaala za odlazak na smotru najboljih svjetskih reprezentacija u Brazil, dok je Medunjanin u međuvremenu dres reprezentacije Holandije odlučio zamijeniti onim Bosne i Hercegovine, zemlje u kojoj je rođen.

Vezni fudbaler koji je 2009. godine debitovao u dresu fudbalske reprezentacije BiH u meču baraža za Svjetsko prvenstvo 2010. godine protiv Portugala na ovaj način je za sva vremena rekao "zbogom" Oranjama i eventualnom nastupu za A selekciju Holandije. 

Otkako se Medunjanin odlučio igrati za BiH, Holandija je nastupila na dva Svjetska prvenstva. 2010. godine u Južnoj Africi Oranje su poražene u finalu od Španije sa 1:0, a od nekadašnji Medunjaninovih saigrača iz U-21 selekcije ove zemlje selektor Bert van Marwijk na Mundijal je poveo samo Ryana Babela. Ipak, tadašnji napadač Liverpoola osvojio je srebro bez odigrane minute na terenu.

Na Svjetsko prvenstvo 2014. godine historijski plasman ostvarila je i fudbalska reprezentacija naše domovine u čijem sastavu je Medunjanin bio neizostavna karika, a uz to je bio autor jednog od najlješih golova u dijelu evropskih kvalifikacija za Munijal. 

Baš kao i naša domovina, tako se i Holandija, bez većih problema plasirala na SP. Ipak, novi selektor Lala, nekadašnji Medunjaninov trener u AZ-u, Louis Van Gaal, u Južnu Ameriku odlučio je povesti tek dvojicu fudbalera iz Medunjaninove generacije koja je pokorila Evropu. Golman Tim Krul i defanzivac Ron Vlaar našli su se na "pisarevom" spisku putnika za Brazil, baš kao i Medunjanin na onom Safeta Sušića.

Vlaar je svih 690 minuta, koliko su Lale odigrale na Mundijalu, proveo na terenu. Ipak, u polufinalu je bio jedan od onih koji su u duelu s Argentinom promašili penal, dok je Krul bio glavni junak pobjede nad Kostarikom kada je u finišu drugog produžetka stao na gol umjesto Cillessena. Holandija je ponovo osvojila medalju. U susretu za treće mjesto savladala je Brazil s 3:0.

BiH je neslavno okončala svoj nastup na SP-u. Za razliku od Holandije, medalja je za nas bio drugi krug u koji se nismo uspjeli plasirati, ali Medunjanin na kraju može reći da je osjetio čar igranja na Mundijalu za razliku od svojih 19 saigrača iz generacije koja je pod vodstvom Foppea de Haana osvojila evropsko zlato u U-21 konkurenciji.

Kad smo kod minutaže, sadašnji veznjak Deportiva iz La Corune ih je na Mundijalu na travnjaku proveo ukupno 80. Protiv Argentine je u 74. zamijenio Misimovića, a u duelu sa Nigerijom u 64. minuti je Sušić umjesto njega ušao u igru.

Propala "zlatna" generacija holandskog fudbala?

Nekoliko fudbalera iz "zlatne" generacije holandskog fudbala danas je bez kluba, jedan je okončao karijeru, a tek rijetki igraju u "ligama petice". Pored Medunjanina, Vlaara (Aston Villa) i Krula (Newcastle United) koji su u finalu EP-a za U-21 selekcije 2007. godine sjedili na klupi, dres Holandije nosili su: Boy Waterman (Kardemir Karabükspor), Gianni Zuiverloon (ADO Den Haag), Arnold Kruiswijk (Vitesse), Erik Pieters (Stoke City), Hedwiges Maduro (PAOK), Royston Drenthe (Sheffield Wednesday), Ryan Babel (Kasimpasa), Daniël de Ridder (SC Cambuur-Leeuwarden), Maceo Rigters (bez kluba), Ryan Donk (Kasimpasa), Otman Bakkal (bez kluba), Kenneth Vermeer (Feyenoord), Julian Jenner (okončao karijeru), Luigi Bruins (Excelsior), Roy Beerens (Hertha), Robbert Schilder (Twente), Calvin Jong-A-Pin (Shimizu S-Pulse), Tim Janssen (Midtjylland) i Frank van der Struijk (Willem II).

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.