UEFA Bilbau oduzela domaćinstvo Evropskog prvenstva
Foto - EPA

Zbog sanitarnih protokola

UEFA Bilbau oduzela domaćinstvo Evropskog prvenstva

M. Šljivak
Teme:

Evropska fudbalska federacija (UEFA) oduzela je Bilbau domaćinstvo utakmica na predstojećem Euru.

Baskijski grad jedan je od 12 gradova koji su izabrani kao domaćini Evropskog prvenstva u fudbalu, ali ih je UEFA izbacila zbog sanitarnih uslova koje navodnu nisu ispunili.

UEFA je postavila stroge sanitarne uslove za sve organizatore, ali baskijska vlada ih je proglasila nemogućim, jer zaista tako i izgledaju.

Uslovi na kojima su 'zapeli' u Bilbauu je uslov o 60 posto vakcinisanih građana u Baskiji do 14. juna, te da bolesnici od Covida ne zauzimaju više od dva posto kapaciteta u bolnicama, što je zaista teško ostvarivo.

Iz organizacionog odbora prvenstva u Baskji istakli su da je UEFA ovu odluku donijela samovoljno.

"Nećemo dopustiti da se dovede u pitanje sposobnost i iskustvo baskijskih vlasti za organizaciju ovakvih događaja. Pristupili smo svemu ozbiljno i odgovorno, imamo ugovor sa UEFA-om i ispunili smo ga 100%. Spremni smo izvršiti sve za organizaciju Eura na stadionu San Mames", saopšteno je iz organizacionog odbora.

Oglasi

Bilbao je najavio i kako će tražiti odštetu od UEFA-e, a već se špekuliše o potencijalnoj zamjeni za stadion San Mames. Odluka će biti donijeta u petak, a špekulira se da bi domaćinstvo mogla dobiti Sevilla.

Reprezentacija Španije je domaće utakmice na San Mamesu trebala odigrati protiv Švedske, Poljske i Slovačke, a na ovom stadionu planirana je i jedna od utakmica osmine finala.

Treba svakako istaći da je Bilbao bio jedan od tri grada koji nisu potvrdili povratak navijača na tribine tokom Eura, a pored njih tu su još Minhen i Dublin.

Ostali gradovi Amsterdam, Baku, Bukurešt, Budimpešta, Kopenhagen, Rim, Glasgow, London i Sankt Peterburg dozvolit će prisustvo određenog dijela navijača i to su već zvanično saopštili.

Prvenstvo Evrope igra se od 11. juna do 11. jula.

Top Komentari

Handofsibir
A nesto mi govori da je neko umjesto njih iz Francuske ili Njemacke
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi