FIFA dala podršku UEFA-i: "Klubovi će sigurno snositi posljedice za svoje poteze"

Infantino je bio jasan

FIFA dala podršku UEFA-i: "Klubovi će sigurno snositi posljedice za svoje poteze"

E. Čaušević

U švicarskom gradu Montreuxu trenutno se održava 45. UEFA-in Kongres, a glavna tema na istom bila je Superliga.

Prethodnih dana osnivanje Superlige je glavna tema fudbalske javnosti, a s novim takmičenjem se malo ko slaže. Superligu pokrenulo je 12 najbogatijih klubova u Evropi i cilj je da oni igraju samo protiv najjačih klubova.

UEFA je odmah reagovala nakon što je potvrđeno da su pojedini klubovi na čelu s predsjednikom Real Madrida, Florentinom Perezom, odlučili da više neće igrati Ligu prvaka i Evropsku ligu, te su kreirali svoje takmičenje.

Zbog toga je UEFA žestoko reagovala i poručila je da će sve klubove koji budu dio Superlige izbaciti iz svojih takmičenja, te da će im biti zabranjeno da igraju u nacionalnim prvenstvima.

Pored toga poručili su da će igračima koji igraju za ove klubove čak biti zabranjeno da igraju za svoje reprezentacije. Po prvi put na ovu temu govorio je i predsjednik FIFA-e, Gianni Infantino, koji je jasno dao do znanja da je protiv ovog takmičenja.

Infantino je pružio podršku UEFA-i i poručio je da će klubovi koji odluče da se pridruže Superligi jednostavno morati da snose posljedice zbog toga.

Oglasi

"FIFA može samo da pokaže da se izuzetno protivimo osnivanju Superlige. To je kao zatvorena radnja i bijeg od trenutnih institucija, liga, asocijacija, UEFA-e i FIFA-e", počeo je Infantino i nastavio.

"Dosta toga će odbaciti zbog trenutne zarade novca. Moraju ozbiljno da misle i budu oprezni šta rade. Ukoliko neki klubovi odluče da idu svojim putem jasno je da će snositi posljedice zbog svog izbora. Oni su odgovorni za svoj izbor. Konkretno, to znači ili si unutra ili nisi. Ne možeš biti malo tamo, malo ovamo".

Međutim, Florentino Perez je sinoć izjavio da se ne boji prijetnji UEFA-e i FIFA-e i da je spreman da razgovara s njima. Poručio je da nije moguće da se klubovima iz Superlige zabrani učešće u ostalim takmičenjima ili igračima da igraju za svoje reprezentacije.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

"Spremni smo na razgovore s FIFA-om i Evropskom unijom. Nije mi jasna njihova reakcija. Sve što smo objavili u službenom saopštenju je vrlo precizno i jasno. Ni UEFA-i se ne sviđa ovo. Ipak, mi od UEFA-e nemamo dovoljno prihoda, a oni su nam zaista potrebni. Želimo spasiti fudbal u narednih 20 godina. Superliga to može uraditi. Ako pobijediš u Ligi prvaka, dobiješ 120 ili 130 miliona eura. Pobjedom u Superligi, pobjednička ekipa će dobiti mnogo više od toga. UEFA je klasičan primjer monopola i to su otkrili današnjom reakcijom. Igrači mogu biti mirni zbog ovoga. Sigurno je da neće biti kažnjeni. Kad bi čekali do 2024. godine, umrli bi. Mnogi klubovi imaju višemilionske dugove".

"FIFA je također klasičan primjer monopola. Njihovi poslovi nisu transparentni. Ne vidim šta smo loše uradili. Došao sam 2000. kako bi spasio Real Madrid i to sam učinio. Danas sam tu kako bi spasio fudbal. Real Madrid će završiti svoj put u Ligi prvaka. Niko nas ne može izbaciti. Ista stvar je i s La Ligom. UEFA je uništila mnoge klubove. Monopolu mora doći kraj", kaže Perez.

Top Komentari

Alsami
I ne imali para kad placaju igrace po 150 miliona. Debili...i sad ko svi mali treba da trpe jer su se oni zaduzili ... Bajern je jedini cist klub...drzava u drzavi..institucija
5 1
m1987
Imal nekog fkt ko misli da uefa brine o fudbalu :) oni samo misle na svoj dzep, a sad kad im je udareno na dzep hoce oci da im iskoce
2 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti