Isto bodova, isto golova: Ko će biti prvi u slučaju istog učinka, Sarajevo ili Borac?

Odigrali sva tri međusobna duela

Isto bodova, isto golova: Ko će biti prvi u slučaju istog učinka, Sarajevo ili Borac?

A. Čaušević

Sarajevo i Borac će se do kraja sezone boriti za titulu prvaka BiH, postao je to evidentno nakon gostujuće pobjede Banjalučana na stadionu Asim Ferhatović Hase s 0:2. 

Borac je odigrao veoma zrelu utakmicu. Borbeno, disciplinovano i tvrdo u odbrani, a u napadu ubitačno na krilima Gorana Zakarića. Bila su dovoljna dva bljeska za dva gola i zaista veliku pobjedu.

Razlika između dva tima je sada svega dva boda. Sarajevo je i dalje lider sa 52 boda, međutim svaki naredni negativan rezultat može značiti i gubitak prvog mjesta što se činilo nemogućim nakon +9 na zimskoj pauzi.

S utakmicom na našem najvećem stadionu Sarajevo i Borac su kompletirali međusobne duele pa se već sada s pravom može kalkulisati ko bi imao prednost u slučaju da oba tima završe s identičnim bodovnim učinkom.

Oba tima imaju po četiri boda u međusobnim duelima uz, interesantno identičnu gol-razliku, 6:6. Prvi duel Sarajevo je dobilo s 4:2, a u Banjoj Luci je završeno 2:2, a treći susret donio je pobjedu Borca s 0:2.

Član 7. propozicija takmičenja Premijer lige za sezonu 2020/21 kaže da se poredak nakon drugog dijela vrši se shodno odredbama člana 43. Pravilnika o nogometnim/fudbalskim takmičenjima BiH. U obzir se uzimaju rezultati ostvareni u toku cijele takmičarske sezone.

Oglasi

Glas 43. o fudbalskim takmičenjima je sljedeći:

Ako timovi osvoje isti broj bodova, odlučuje razlika između datih i primljenih pogodaka.

U slučaju da je razlika jednaka, bolje mjesto zauzima ekipa koja je postigla više pogodaka, a ako su postigli isti broj pogodaka, onda dijele mjesto koje impripada.

Izuzetno, ako je riječ o mjestu koje odlučuje o prvaku ili mjestu koje povlači prelaz u viši ili niži stepen takmičenja, ili o mjestu koje osigurava učešće u međunarodnim takmičenjima, kod jednakog broja bodova, plasman se određuje na osnovu dodatne pomoćne tabele, na osnovu rezultata koje su u međusobnim susretima ostvarili ekipe sa jednakim brojem bodova.

Plasman na dodatnoj tabeli utvrđuje se zbirom osvojenih bodova. Ako je zbir bodova jednak, odlučuje razlika između datih i primljenih pogodaka, s tim što pogodak u gostima vrijedi dvostruko.

Ako je razlika jednaka, odlučuje veći broj postignutih pogodaka, a ukoliko je i to jednako odlučuje ukupna pogodak razlika u predmetnom takmičenju svih ekipa. Ako se ni na ovakav na čin ne može utvrditi uspješnija ekipa, ekipe odlučuju međusobnim odigravanjem dvije utakmice po kup sistemu.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Ovo znači da bi na kraju sezone u slučaju istog broja bodova prednost imala ekipa sa boljom gol-razlikom. Trenutna gola razlika Sarajeva je +21 (42:21), a Borca +22 (49:27).

Međutim, prije toga Velikanu iz Platnove je preostalo da se izjednači sa Sarajevom koje je i dalje prvo na tabeli te ima sve u svojim rukama.

Zaprati FK Borac, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Borac Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Zaštita Identiteta
Kao Željin simpatizer, grohotom se smijem na pravilnik koji na osnovu gola u gostima reguliše stanje na tabeli na TRI odigrane utakmice, gdje jedna od ekipa 2x igra u gostima. Po mom mišljenju jedna majstorica na neutralnom terenu bi trebala rješavati takve situacije...
10 1
Dena33
Sarajevo je izgubilo titulu. To je gotovo. Ne likujem samo konstatujem. Vrlo losa igra, losa stmosfera u ekipi. Prodali 2 najbolja igraca za male pare, emir hadzic lopina samo gleda svoj interes. ****jiga
10 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi