Sarajevo i Borac večeras počinju svoj evropski put

Evropska liga

Sarajevo i Borac večeras počinju svoj evropski put

Edmir Škorić

Nogometaši Borca i Sarajeva večeras igraju svoje prve utakmice prvog pretkola Evropske lige. 

Sarajevo će na Koševu ugostiti Hibernians s Malte, dok će u Banjoj Luci gostovati Čelik iz Nikšića. Naravno, očekujemo da naši klubovi prođu u 2. pretkolo, iako ih tamo čekaju daleko teži protivnici Levski iz Sofije, odnosno ukrajinski Metalurg Kharkiv.

 

Bordo momčad je apsolutni favorit protiv drugoplasirane ekipe prvenstva Malte. Izabranici Dragana Jovića ne bi smjeli da imaju većih problema sa Hiberniansom, iako je sam trener Jović na jučerašnjoj press konfereniji upozoravao na protivnika, čiji napad predvode dva Brazilca.

 

"Sigurno da se radi o ozbiljnom protivniku kog ne smijemo potcijeniti, jer nam ovo pretkolo može odlučiti buduće ambicije. Priželjkujemo pobjedu bez primljenog gola, a idealan rezultat bi bio ako pobjedimo sa dva gola razlike", izjavio je Jović.

 

Bila bi doista katastrofa da Sarajevo večeras na Koševu ne ostvari laganu pobjedu. No, naravno, nijedan protivnik, pa ni onaj koji dolazi s Malte, ne smije se potijeniti. Stoga je kapiten Sarajeva Sedin Torlak kazao kako su svi igrači "nabrijani" i dat će maksimum u dvomeču s Hiberniansom.

 

Borac ima nešto teži zadatak, jer se sastaje sa Čelikom iz Nikšića, ambicioznom ekipom koja je u prošloj sezoni osvojila Kup Crne Gore i uz to izborila igranje u Prvoj ligi. U svojim redovima imaju i jednog bivšeg igrača Borca, Ljubišu Vukelju.

 

Iako uz dosta opreza, Banjalučani su optimistični i vjeruju u prolaz dalje. "Čelik je iskusna i nimalo naivna ekipa , ali ne radi se o protivniku koji se ne može eliminisati, naprotiv, mi smo kvalitetniji i siguran sam u našu pobjedu, ne samo u Banjoj Luci već i u konačnom rezultatu", optimist je Božičić.

 

Borčevo možda najveće pojačanje je povratak reprezentativnog golmana Asmira Avdukića, koji će opet braniti boje momčadi s Vrbasa.

 

"Dobro se osjećam, mislim da sutra neću primiti gol. Drago mi je što ću ponovo stajati na golu Borca u jednom evropskom susretu. U prošloj sezoni nekoliko loših minuta na gostujućem terenu koštalo nas je prolaza u narednu fazu, a  nadam se da tako neće biti ovaj put. Respektujemo protivnika, no mislim da smo u ovom trenutku ipak kvalitetniji", istakao  je Avdukić.

 

I Sarajevo i Borac moraju ozbiljno shvatiti protivnike, učiniti sve da ih eliminišu, a tek onda razmišljati o protivnicima u 2. pretkolu. 

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

 

Susret na Koševu počinje u 19:30 sati, a na Gradskom stadionu u  Banjoj Luci u 21:05.

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.