Ko će biti treći ako Sarajevo, Široki Brijeg, Velež i Željezničar skupe isto bodova?

Ostao je još jedan međusobni duel

Ko će biti treći ako Sarajevo, Široki Brijeg, Velež i Željezničar skupe isto bodova?

A. Čaušević

Dva kola prije kraja još uvijek nije poznato koja dva kluba će se priključiti Zrinjskom i Borcu kao predstavnicima Premijer lige na eurosceni predstojećeg ljeta. Za jednu ili dvije pozicije, u zavisnosti od ishoda finala Kupa i dalje se bori četiri kluba.

S obzirom da je razlika između trećeplasirano Sarajeva i šestoplasiranog Širokog Brijega postoji mogućnost da dva ili čak tri kluba završe sa istim brojem bodova nakon 33 odigrane utakmice.

Za sada u kvalifikacije za Konfernecijsku ligu vodi treće mjesto, a da li će to biti i slučaj sa četvtom pozicijom znat će se u srijedu nakon što finale Kupa odigraju Zrinjski i Velež. Ako Plemići osvoje pehar u Evropu će ići i četvrti iz prvenstva.

Prema propozicijama takmičenja Premijer lige za sezonu 2022/23 u slučaju da dva ili više timova osvoje isti broj bodova u borbi za poziciju koja odlučuju o izlasku na međunardonu scenu ili prelazu u niži rang onda se kao odlučujući faktor uzima međusobni duel.

U slučajevima kada je riječ o tri ili više ekipa sa istim brojem bodova onda se formira mini tabela. Prednost ima tim sa najviše osvojenih bodova, a ako je zbir bodova jednak onda se u obzir uzima gol-razlika.

Sarajevo (49), Željezničar (47), Velež (45) i Široki Brijeg (45) dijele četiri boda te je pred posljednjih 180 minuta borba za treću poziciju itekako otvorena.

Oglasi

Timovi Sarajevo Željezničar Velež Široki Brijeg
Sarajevo X 2:2; 0:0; 2:2 1:1; 0:1; -:- 0:0; 3:1; 2:1
Željezničar 2:2; 0:0; 2:2 X 1:3; 2:0; 2:1 1:1; 0:1; 1:1
Velež 1:1; 1:0; -:- 3:1; 0:2; 1:2 X 0:0; 4:4; 0:1
Široki Brijeg 0:0; 1:3; 1:2 1:1; 1:0; 0:1 0:0; 4:4; 1:0 X

Do kraja između četiri tima bit će odigran jedan međusobni duel. U pitanju je utakmica 32. kola između Veleža i Sarajeva na stadionu Rođeni.

Sarajevo je do sada skupilo tri boda protiv Željezničara, zatim bod protiv Veleža te sedam protiv Širokog Brijega. Dakle, 11 bodova i međusobni duel manje.

Željezničar je tri puta remizirao sa Sarajevom što mu je donijelo tri boda, zatim dva puta pobijedio Velež sa još šest bodova, te četiri boda protiv Širokog Brijega. Plavi su na 13 bodova uz maksimalan broj međusobnih duela.

Velež ima četiri boda iz dva dosadašnja meča sa Sarajevom, zatim tri boda protiv Željezničara te dva boda protiv Širokog. Rođeni su na devet bodova uz međusobni duel manje.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Široki Brijeg je u devet utakmica protiv Sarajeva (1), Željezničara (4) i Veleža (5) uspio skupiti 10 bodova.

Tim 32. kolo 33. kolo
Sarajevo  Velež (G) Igman (D)
Željezničar Posušje (D) Sloboda (G)
Velež  Sarajevo (D) Posušje (G)
Široki Brijeg  Sloga (D) Leotar (G)

U preostala dva kola obje ekipe imaju teške mečeve i ne isključuje se mogućnost da posljednji putnik na euroscenu bude određen tek u posljednjem kolu.

Zaprati NK Široki Brijeg, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
NK Široki Brijeg Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Chesa
Sarejevu dovoljna jedna pobjeda da bude prije želje, širokog i veleža - zar ne.
6 3
user1681749718
BHDragon pokenjam ti se u žvalje...navijač Sloge Doboj
1 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti