Sarajevski derbi među 20 na svijetu

Prema izboru njemačkog tabloida Bild

Sarajevski derbi među 20 na svijetu

Njemački tabloid Bild je uoči nedjeljnog Superclasica između Boca Juniorsa i River Platea sastavio svoju listu dvadeset najvećih svjetskih derbija.

Među dvadeset najvećih svjetskih gradskih derbija svoje mjesto je našao i sarajevski derbi Sarajeva i Željezničara. Među dvadeset je svoje mjesto našao i beogradski derbi Crvene Zvezde i Partizana, a dva derbija koja su svrstana na popis nisu gradski, ali su regionalni (Borussia – Schalke i Keln – Monchengladbach).

Najveći svjetski derbi svakako je argentinski Superclasico, iza njega je Old Firm Rangersa i Celtica, zatim rimski Lazija i Rome, atinski Panathinaikosa i Olympiakosa, bukureštanski Steaue i Dinama, milanski Intera i Milana itd.

Pored sarajevskog i beogradskog derbija među dvadeset su svoje mjesto još našli i derbiji između Kaizer Chiefsa i Orlando Piratesa (Johanesburg, Južna Afrika), Fenerbahcea i Galatasaraya, Benfice i Sportinga, Wisle i Cracovie, Levskog i CSKA Sofije, Bayerna i Munchena 1860, Colo Cola i Universidad de Chilea, Zamaleka i Al Ahlyja (Egipat), West Hama i Milwalla i Arisa i PAOK-a.

Na izbor Bilda bi se svakako trebalo osvrnuti iz nekoliko razloga. Među dvadeset derbija nema naprimjer derbija Liverpoola i Evertona, Arsenala i Tottenhama, Independientea i Racinga, Flamenga i Santosa, Nacionala i Penarola, Corinthiansa i Sao Paola i još mnogih drugih koji su zaslužili biti ispred nekih na ovoj listi.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.