Šarić jedini bh. trener u Bundesligi: O ovom nisam ni sanjao

Nekadašnji igrač Slobode za SportSport.ba

Šarić jedini bh. trener u Bundesligi: O ovom nisam ni sanjao

Kada se neki klub tek plasira u viši rang, onda obično za cilj ima da ostane tu gdje jest barem jednu sezonu, ali u Hannoveru su s parolom "vjeruj i igraj" krenuli hrabro ka vrhu. I sada su, nakon deset odigranih kola, u grupi klubova koji se bore za titulu, pa ispred sebe imaju Bayern, Borussiju i Leipzig, daleko od one "crvene zone" u kojoj jedino nisu željeli završiti.

Ipak, malo je poznato da BiH u tom klubu ima svog predstavnika na kojeg može da bude ponosna. Radi se o pomoćnom treneru Asifu Šariću. Ovaj rođeni Tuzlak se ne eksponira u javnosti, rijetko gdje ćete pročitati nešto o njemu, ali zato svoj posao radi veoma kvalitetno.  

Nije tajna da je Šarićev rad neprocjenjiv u svim zamislima glavnog trenera Hannovera Andrea Breitenreitera. Oni fudbal vide na identičan način, imaju detaljne diskusije prije i poslije svakog treninga. 

"Sa Breitenrieterom sam sarađivao i u Paderbornu. Radeći u tandemu smo ispisali zlatne stranice historije, uvodeći ovaj mali klub u Bundesligu. Kada je on kasnije preuzeo Hannover i pozvao me da budem dio njegovog stručnog štaba, nisam ni u jednom momentu razmišljao. To doživljavam kao priznanje za sve što sam do sada radio. Hannover je veliki klub i ovo kroz šta prolazim ovih mjeseci je neopisivo. Stvarno osjećam veliko zadovoljstvo", javio se Šarić iz Njemačke za SportSport.ba. 

Šta je konkretno Vaše zaduženje u Hannoveru? Kako to izgleda na djelu?

"Uključen sam u analiziranje protivnika, rad sa igračima na treningu, mada nema nešto isključivo što je samo moj zadatak. Ipak, ne mogu reći da je jednostavno. Obaveza je mnogo, utakmice su igraju često i jako malo je slobodnog vremena. No, čovjeku i nije teško kada radi ono što voli." 

Malo ko je očekivalo da će se Hannover danas nalaziti na odličnoj četvrtoj poziciji. U čemu je tajna? 

"Uoči sezoni mnogi stručnjaci u Njemačkoj su svrstali Hannover među kandidate za ispadanje. Danas smo veliko iznenađenje. Naša tajna je u zajedništvu, uopšte nemamo neke igrače koji imaju status zvijezde, već smo pravi tim i svi su jednaki. U gotovo svim utakmicama koje smo do sada odigrali smo trčali više od protivnika, što je jedan od razloga zašto smo primili malo golova, a i defanzivno smo jako dobri. Dobijamo pohvale od čitave njemačke javnosti. Uz to, mnogo analiziramo protivnike i za svaku utakmicu pravimo plan kako bismo po našem mišljenju mogli doći do najboljeg rezultata. Do sad smo uspješni, nadamo se da će tako biti i u narednom periodu." 

Tokom ljeta angažovali ste par novih igrača. Nisu nepoznati, ali ni zvijezde. 

"Mi smo se ove godine vratili u Bundesligu i nismo baš u finansijskoj situaciji da možemo dovoditi neke skupe igrače. S ovima koje smo doveli smo, mogu slobodno reći, pogodili, jer u zadnjoj utakmici od njih šest je pet bilo u prvoj postavi. S ovim kadrom koji imamo na raspolaganju prioritet nam je izboriti opstanak, a u narednom periodu je, naravno, cilj pojačati se ukoliko bude potrebe za tim. Sada smo zadovoljni s ovim što imamo." 

Podnosite li teško odvojenost od porodice? Putevi su se skroz razišli. 

"Nisam navikao da budem udaljen od porodice i, u najmanju ruku, neobično je. Danas sam ja u Hannoveru, jedan sin je u Hessenu, drugi u Paderbornu... Mislim da je najteže supruzi koja se trudi da nas sve drži na okupu." 

Kako je izgledala vaša fudbalska karijera? 

"U mladosti sam igrao u Živinicama, Radničkom, a prvi profesionalni ugovor sam potpisao sa Slobodom. U to vrijeme sam i studirao na Elektrotehničkom fakultetu u Tuzli. Ipak, kada je došao rat otišao sam u Njemačku. Prvi klub mi je bila Arminia Bielefeld gdje sam se zadržao dvije godine, zatim sam otišao u švicarski Basel, pa se ponovo vratio u Njemačku. Sve dok nisam odlučio da započnem trenersku karijeru igrao sam za niželigaše Sportfreunde Siegen, Paderborn, Wilhelmshaven i Ahlen." 

Koliko je bilo teško jednom strancu u Njemačkoj da ostvari u životu ono je Vama pošlo za rukom?

"Njemačka je zemlja koja prihvata poštene ljude, koji žele da rade i koji imaju cilj. Naravno, bilo je teško, počeo sam od nule, ali rad se isplatio na kraju. Danas sam na najvišem nivou. O tome u prošlosti nisam mogao ni sanjati." 

Pratite li igre reprezentacije BiH? 

"Iako sam daleko od rodne zemlje, kao i svaki navijač u dijaspori navijao sam svim srcem da se plasiramo na to Svjetsko prvenstvo u Rusiji. Nažalost, rezultat je neočekivano izostao, očekivali smo više, ali život ide dalje. Meni kao treneru je teško da sa strane iznosim odgovore vezane za neuspjeh, jer znam koliko je teško to, i rado bih se suzdržao bilo kakvih priča na tu temu."

Postoji li želja da nekada radite u stručnom štabu reprezentacije BiH? 

"Do sada nije bilo poziva i prilike da radim, no svakako da mi je želja da jednog dana dam doprinos svojoj zemlji. Ipak, za takvo nešto moraju postojati okolnosti i pravi momenat. Vidjet ćemo šta će donijeti budućnosti. Za sada sam u Hannoveru i tu mi je lijepo." 

Više od deset godina ste u trenerskom poslu. Samo po sebi postavlja se pitanje: "Kada ćete postati glavni trener?"

"Naravno da se svi želimo popraviti, ali ja sam zadovoljan sada i želim pružiti u Hannoveru najbolje od svojih kapaciteta. Do sada i nije bilo prilike da tražim samostalni angažman, jer sam imao uspjeha u klubovima u kojima sam bio pomoćnik. Recimo, sa Paderbornom sam prošao put od treće do Bundeslige, sada je dobro krenulo i sa Hannoverom. Nema potrebe da nešto mijenjam", podvukao je na kraju Šarić kojem ugovor sa Hannoverom važi do 2019. godine. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi