Šarić: Vrančić ima kvalitet i želju da igra za BiH

Pomoćni trener Paderborna

Šarić: Vrančić ima kvalitet i želju da igra za BiH

Njemački drugoligaš Paderborn na korak je do velike senzacije, a od plasmana u Bundesligu dijeli ga utakmica posljednjeg kola Cvajte u kojoj će ova ekipa ugostiti sastav Aalena za koji nastupa reprezentativni golman Jasmin Fejzić.

Paderbornu je potrebna pobjeda kako bi zadržao prednost u odnosu na Fürth, te tako osigurao direktan plasman u Bundesligu. 

Paderborn je svojim igrama, pogotovo u proljetnom dijelu sezone, iznenadio sve ljubitelje fudbala u Njemačkoj, ali je stekao i veliki broj simpatija širom zemlje. U ovom njemačkom timu već šestu godinu uspješno radi bh. trener i nekadašnji fudbaler tuzlanske Slobode Asif Šarić.

“Već pet godina igramo u 2. Bundesligi, ali ni ove godine nam cilj nije bio da uđemo u elitni rang. Mnogo je tu ‘većih’ klubova, sa većim aspiracijama i apetitima. Mi smo uprkos lošem startu sezone, ovog proljeća odigrali odlično i mislim da smo zasluženo tu gdje smo sada. Iskreno se nadam da ćemo u posljednjem kolu savladati Aalen i tako se plasirati u Bundesligu”, kazao je Asif Šarić na početku razgovora za SportSport.ba.

Vrančić želi igrati za Bosnu i Hercegovinu
Pored Šarića u timu Paderborna ima i fudbalera sa ovih prostora, a jedan od njih je i Mario Vrančić, mlađi brat nekadašnjeg reprezentativca BiH Damira Vrančića, fudbalera Eintracht Braunschweiga. 

“Mario je igrač koji unosi mirnoću u igru, stabilan je kako u igri i jako je bitan za naš tim. To je pokazao i u posljednjoj utakmici sa Aueom, gdje je njegova mirnoća donijela jako važnu pobjedu našem klubu. Mislim da je to bila njegova najbolja utakmica u ovoj sezoni. Osim toga on ima potrebnu konkretnost, smirenost i ima tu sposobnost građenja igre to se vidi na njegovoj statistici iz ove, ali i prethodnih sezona. Golovi i asistencije nisu mu strani”, rekao je Šarić o 24-godišnjem veznom igraču, nekadašnjem članu omladinskih selekcija Njemačke.

Vrančić se ove sezone četiri puta upisao u strijelce, ali je devet puta uspješno asistirao svojim saigračima.

“Mario se stabilizovao ove sezone, iako je i prošle sezone odigrao dobro kod nas, kao i pretprošle u dresu druge ekipe BVB-a. Pored svih igračkih kvaliteta krasi ga i jak karakter. U jednom od razgovora sa njim, nakon pitanja ‘Da li bi igrao za BiH’, kao iz topa je ispalio ‘Da’. Malo mu je žao što ga nema blizu selekcije, iako mislim da kvalitetom tamno apsolutno pripada”, istakao je Šarić, ali ustvrdio i da je Bundesliga velika fudbalska pozornica na kojoj niko neće moći zaobići jednog igrača koji svoj kvalitet dokaže u jednom tako kvalitetnom takmičenju.

Reprezentacija BiH ima veliki napadački kvalitet
Reprezentacija BiH se po prvi put plasirala na jedno veliko takmičenje, a Šarić kao bh. trener smatra da je ova činjenica itekako pomogla svim bh. trenerima kojima su cijena i ugled u svijetu fudbala sigurno porasli.

“Naša reprezentacija je jedna kvalitetna ekipa, to je već dokazano. Mnogo naših reprezentativaca igra u Njemačkoj, a rijedak je slučaj da nekog od njih neko spomene, a da zaboravi na našu najbolju selekciju. U Njemačkoj se dosta priča o kvaliteti našeg nacionalnog tima, pogotovo o onoj napadačkoj. Sigurno da je plasman na Svjetsko prvenstvo historijski uspjeh za bh. fudbal”, rekao je Šarić.

Za kraj smo trenera iz stručnog štaba Paderborna, koji je uprkos promjeni na mjestu glavnog trenera ostao na svojoj poziciji upitali koliko prati igre svoje Slobode.

“Pratim onoliko koliko uspijem putem medija i štampe. Velika je stvar za Slobodu i Tuzlu što je jedan trener kakav je Blažević stigao na Tušanj. Iskreno se nadam da će se Sloboda vratiti u Premijer ligu, jer sasvim sigurno zaslužuje igrati najjači rang bh. fudbala”, rekao je na kraju razgovora za SportSport.ba Asif Šarić, pomoćni trener, nadamo se, novog Bundesligaša.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.