Šarić: Želimo omladinski pogon konkurentan Sarajevu i Želji

Koordinator omladinskog pogona Olimpika

Šarić: Želimo omladinski pogon konkurentan Sarajevu i Želji

S. Mlaćo

Nakon turbulentnog perioda za FK Olimpik u kojem je i opstanak cijelog kluba bio doveden u pitanje, stvari su polako počele dolaziti na svoje mjesto.

Nova uprava je uspjela značajno stabilizovati klub, posložiti igrački kadar koji će Olimpiku garantovati bolje rezultate u narednom periodu, a da se računa vodi i o nešto daljoj budućnosti, pokazuje angažovanje Mirze Šarića, koji će obnašati funkciju koordinatora omladinskog pogona kluba.

U razgovoru za zvaničnu stranicu kluba sa Otoke Šarić je objasnio kako je došlo do saradnje sa Olimpik, te je objasnio koji su ciljevi postavljeni za naredni period njegovog rada u omladinskom pogonu.

”Moje ambicije i ciljevi su se poklopili sa ciljevima nove uprave kluba. Brzo smo dogovorili saradnju, a meni je pripala velika odgovornost da se posvetim radu u omladinskom timu Olimpika”, istakao je Šarić na početku razgovora.

Omladinski pogon Olimpika će u narednom periodu proći značajne strukturalne promjene, te bi trebao postati mnogo snažniji nego ikad prije.

”Dešavaju se zaista značajne promjene. Prvi put u 25 godina postojanja, Olimpik će imati svoju školu fudbala za najmlađe fudbalere. Želimo u tom smislu postati konkurentni Sarajevu i Željezničaru. Naravno, napravit ćemo još mnogo promjena, primijenit ćemo individualni pristup svakom igraču, da maksimiziramo njegov potencijal. Svako dijete koje uđe omladinski pogon FK Olimpik bit će detaljno praćeno te će mu se omogućiti optimalni uslovi za treniranje i njegov fudbalski razvoj”, pojasnio je Šarić.

Olimpik je tokom svoje historije imao periode u kojima je koristio mlađe igrače sa dosta uspjeha, ali to nikad nije bila sistemski definisana klupska filozofija. Sada bi se to moglo promijeniti.

”Generalni cilj omladinskog pogona je stvaranje igrača za prvi tim i sve ostale ciljeve ćemo uskladiti sa tim vodećim. Nova uprava planira uložiti mnogo novca u omladinski pogon, a dokaz da na mlade igrače računaju je i to što su na pripremama na Bjelašnici sa prvim timom četiri juniora, koji su potpisali ugovore sa Olimpikom. Takvu praksu planiramo nastaviti u budućnosti”, poručio je koordinator omladinskog pogona Olimpika i dodao:

”Imamo još dosta ciljeva koje ćemo rješavati u skorijem periodu, a to su formiranje škole fudbala, takmičarskih selekcija, skauting službe i svih pratećih sekcija koje će omogućiti optimalno funkcioniranje omladinskog pogona”.

Olimpik treba pomoći djeci da postanu dobri fudbaleri, ali klub to želi postići tako što će svi koji postanu njegovi mladi igrači moći da uživaju u dresu kluba sa Otoke.

”Fudbal je u svojoj osnovi igra i zato želimo da svako dijete uživa igrajući za Olimpik, da zavoli fudbal i raste u jednom lijepom i zdravom okruženju, gdje će biti pod nadzorom educiranih trenera i pedagoga. To je ono na čemu ćemo raditi u narednom periodu”, kazao je Šarić.

Naredne sezone, Olimpikove mlade selekcije neće igrati Premijer ligu BiH, ali cilj je što skoriji povratak u najviši rang takmičenja.

”Juniori i kadeti će se takmičiti u omladinskoj ligi Federacije Bosne i Hercegovine, dok ćemo sa pionirima, pretpionirama i kompletnom školom fudbala igrati kantonalne lige. Postoji mogućnost da pioniri igraju Federalnu ligu, ukoliko savez usvoji prijedlog da se sa pionirskim selekcijama igra federalni nivo takmičenja”, ističe Šarić.

Uslovi za treniranje omladinskih selekcija bit će jako kvalitetni, a Šarić ističe da je to od početka i bio klupski cilj.

”Kao što smo i željeli, obezbijedili smo treniranje u Sport Clubu Vistafon u Otoci, tako da će naši najmlađi igrači imati najbolje uslove za treniranje jer je dvorana u Vistafonu jedna od najboljih u gradu. Sa pretpionirima, pionirima, kadetima i juniorima ćemo raditi u SRC ”Safet  Zajko”, a zaista mogu istaći da su i tamo uslovi za rad jako dobri i vjerujem da će se to brzo i pokazati”, objasnio je na kraju razgovora Mirza Šarić.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi