Saši bod u velikom derbiju
Nakamura nije mogao proći Papca

Odigran 382. Old Firm derbi

Saši bod u velikom derbiju

M. Maksimović

Veliki 382. Old Firm derbi igran danas Celtic parku na kraju je završio bez pobjednika. Ni ovaj derbi kao ni onaj prošli nije ponudio vrhunski fudbal, a na kraju ipak osvojenim bodom mogu biti zadovoljni domaćini, jer je Glasgow imao zrelije prilike.

Ovo prilike nemojte uzeti zdravo za gotovo jer prilike jednih i drugih u današnjem derbiju mogu se prebrojati prstima jedne ruke.  U prvom dijelu utakmice Celtic je imao terensku inicijativu, u jednom trenutku između 25. i 35. minute igrači Celtica su držali loptu u svojim nogama čitavih 80 %. Igrači Glasgow Rangersa u prvom poluvremenu nisu ništa uradili, vrlo rijetko su uspijevali prenjeti loptu na protivničku polovinu. Međutim inicijativa Celtica je bila jalova, osim dobre šanse  Scott McDonald kada glavom šutira pored gola i pokušaja Paula Hartleya, Celtic ništa nije uspio napraviti.

Onog trenutka kada su igrači Waltera Smitha stali na loptu situacija se počela mijenjati. U 50. minuti gosti su zamalo stigli do vodstva.Bougherra je dobro centirao, Stephen McManus interveniše glavom, zamalo vara Artura Boruca koji je spreman.  Šest minuta kasnije Kyle Lafferty šutira pravo u golmana Celtica, a u 59. minuti na dodavanje Lafferty slabo šutira Barry Ferguson.

Najbolju priliku na utakmici Glasgow je imao u 79. minuti kada nakon kornera Pedra Mendesa Lee McCulloch puca glavom, ali Boruc sjajno interveniše. U završnici utakmice prilikom jedne intervencije Allan McGregor je povrijedio Scotta Browna koji je morao napustiti teren. U 89. minuti Shunsuke Nakamura je pokušao iz slobodnog udaraca, ali je McGregor iz drugog pokušaja zaustavio njegov šut.

Današnji Old Firm derbi je bio prvi za mladog 17- godišnjeg igrača  Glasgowa John Fleck koji je postao najmlađi igrač koji je zaigrao u duelu ova dva kluba, nakon Dereka Ferguson brata, sadašnjeg igrača Barryja, koji je protiv Celtica nastupio 1984. godine.  Što se tiče našeg internacionalca, Saše Papca, on je današnji derbi odradio na visini zadatka. Nakon današnjeg derbija Celtic ima 56 bodova, a Rangersi 54.

Celtic - Glasgow 0:0
Stadion Celtic Park. Gledalaca 58,766
Sudija: Calum Murray

Žuti kartoni: Hartley,Brown, Jan Vennegoor of Hesselink (Celtic),
Weir, McCulloch,Ferguson, Mendes, Naismith (Glasgow)

Celtic: Boruc, Hinkel, Caldwell, McManus, Naylor, Flood,
Scott Brown (od 84.Crosas), Hartley, Nakamura, McDonald,
Vennegoor of Hesselink (od 62. min McGeady). Trener: Gordon Strachan

Rangers: McGregor, Broadfoot, Bougherra, Weir,
Papac, McCulloch, Davis, Ferguson, Mendes,
Fleck, Lafferty (od 74. Naismith). Trener: Walter Smith

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.