Sastanak Benza i predstavnika klubova

Jučer u Fudbalskom savezu BiH

Sastanak Benza i predstavnika klubova

Adnan Beganović

Marsel Benz, izaslanik UEFA-e i FIFA-e jučer je u prostorijama Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine održao sastanak sa predstavnicima premijerligaških klubova.

Na sastanku je Benz upozorio da klubovima i reprezentaciji prijeti izbacivanje iz evropskih takmičenja ukoliko se 29. marta ne usvoji Statut.

"Imali smo ugodan razgovor o neugodnoj temi, u koju priznajem, klubovi nisu bili upućeni mnogo. Znao je i Benc da delegati iz saveza kriju neke stvari od nas. Svjesno, jer znaju da se nebi olako složili sa njihovim odlukama. Čuli smo iz prve ruke da Statut mora biti usvojen jer je to u našem interesu. Pogotovo kandidata za izlazak u Evropu", rekao je nakon sastanka sportski direktor Čelika Nermin Šabić.

"Moramo se uozbiljiti i odmah kantonalnim i federalnim delegatima iz svojih redova objasniti da je vrag odnio šalu i da nema više dugogodišnjeg gledanja kroz prste. Sankcije su već na snazi i samo se čeka konačna potvrda da Statut i izmjene nisu prošli", dodao je Šabić.

SportSport.ba kontaktirao je i direktora banjalučkog Borca Radmila Šipovca, koji nam je rekao:

"Bio sam jučer na sastanku i mogu vam reći da je Benz bio iznenađen odnosom kakav imaju predstavnici klubova. Mi smo svi sportski prijatelji i tako će uvijek biti. Stav Borca je jasan, mi želimo igrati u Evropi, uostalom za to se svi i borimo. Međutim, odluka o Statutu ne može donijeti niti Borac, niti Željezničar, niti bilo koji drugi klub. Naše je da igramo, a na ljudima koji su u Skupštini je da donesu odluku."

"Za pola najvažnijih zahtjeva FIFA-e i UEFA-e uopšte nismo znali. Što se Želje tiče, pokušat ćemo izvršiti pritisak za dobrobit nogometa u BiH, jer alternativa ne postoji. Možemo se nadati nekim riješenjima u zadnji trenutak, ali to ne pije vode. Ako se nešto drastično ne promijeni i ne usliše molbe klubova, čekaju nas godine mraka", tvrdi direktor Željezničara Dželaludin Muharemović.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.