Svi apsurdi nacionalnih klanova u bh. fudbalu

Svi apsurdi nacionalnih klanova u bh. fudbalu

A. Beganović

Nakon što su prije par mjeseci završeni izbori u područnim fudbalskim savezima Republike Srpske, izborni proces se zahuktao i u kantonalnim i županijskim savezima Fudbalskog saveza Federacije Bosne i Hercegovine.

Svi ovi izbori uvod su u izbore na nivou entiteta, a nakon toga uslijedit će i izborna Skupština Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine.

Na pomenutoj Skupštini biće izabrano novo rukovodstvo, odnosno novi članovi Izvršnog odbora Fudbalskog saveza BiH s tim da je s obzirom na Statut jasno da će Elvedina Begića na mjestu predsjednika gotovo sigurno naslijediti Vico Zeljković.

No, većih promjena, bar sa područja Federacije Bosne i Hercegovine odnosno kantonalnih i županijskih saveza, bar kako se sada čini neće biti.

Ponovo će u Izvršnom odboru uglavnom sijediti ljudi koji u fudbalu nisu ostavili nekli dublji trag, a već sada možemo reći da će u Izvršnom odboru sigurno sjediti Ivan Beus i Midhat Sarajčić. Njih dvojica su dobili veliku podršku u Fudbalskom savezu Hercegovačko-neretvanske županije i Fudbalskom savezu Srednjobosanskog kantona, a iako će na Skupštini imati protukandidata iz svojih izbornih baza, izgledi da ne budu ponovo izabrani su ravni nuli.

No, koliko je zapravo fudbal u Bosni i Hercegovini "zaglibio" najbolje se ogleda u činjenici da je Fudbalski savez Hercegovačko-neretvanske županije na federalnom nivou zapravo Fudbalski savez Hercegovačko-nertevnaskog kantona, a Fudbalski savez Srednjobosanskog kantona Fudbalski savez Srednjobosanske županije.

Zvuči nevjerovatno, možda i oni koji slabije poznaju prilike u bh. fudbalu gore napisano neće najbolje ni shvatiti, ali naša realnost je takva. Iz Mostara u Izvršni odbor državnog Saveza ide predstavnik županijskog saveza, a s druge strane u IO federalnog saveza ide predstavnik kantonalnog saveza. U Travniku odnosno SBK situacija je suprotna.

Pojednostavimo, kada jedan od ova dva kantona/županije daje predstavnika koji je Bošnjak, on dolazi iz kantona. Kada iz istog kantona/županije imamo predstavnika koji je Hrvat, onda on stiže iz županije.

A kako je po nacionalnom ključu unaprijed definisana nacionalnost predstavnika, tako je i savez dobio prikladno ime ‘kantonalni/županijski’. Zaista teško je prihvatiti činenjicu da je UEFA upoznata sa ovakvom diskriminacijom i da je nacionalna podjela uradjena po njihovim smjernicama.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Osim izbora za IO krovne kuće bh. fudbala zanimljivo će biti i na izborima za IO Fudbalskog saveza Federacije BiH s obzirom da će na čelo Saveza po Statutu doći novi čovjek, odnosno dosadašnjeg predsjednika Irfana Durića naslijedit će neko iz županijskih saveza. Ali, i tu dolazi do jedne samo za Bosnu i Hercegovinu specifične situacije.

Predstavniku Fudbalskog saveza Srednjobosanske županije (valjda smo pogodili naziv) onemogućeno je da bude izabran za predsjednika Fudbalskog saveza Federacije Bosne i Hercegovine s obzirom da po Statutu FSBiH predsjednici entitetskih saveza automatizmom ulaze u IO krovne kuće bh. fudbala. A, eventualni izbor predstavnika pomenutig Saveza narušio bi sklad u IO FSBiH, tako da će novog čelnog čovjeka federalnog saveza dati jedan od tri preostala županijska saveza (Posavski, Kanton 10, Zapadno-hercegovački).

Među tri imena koja bi mogla preuzeti čelnu funkciju federalnog Saveza, a samim tim i ući u "vladu" bosanskohercegovačkog fudbala" je i Iljo Dominković, koji je bio član IO FSBiH suspendovanog od strane UEFA-e i FIFA-E. Dominković je na nedavno održanim izborima u Fudbalskom savezu Posavske županije predložen za člana IO Fudbalskog saveza Federacije i iako će imati protukandidata njegova pobjeda neće doći pod znak pitanja.

Top Komentari

Realist
Pa valjda je nogometni savez herceg-bosanske zapadnohercegovacke i hercego vacko-neretvanske zupanije a ne fudbalski. A novinaru kad vec spominjes diskriminaciju red bi bio da napises NFSBIH a ne FSBIH
1 4
Rajvosa2019
???? Ja ne kontam sta covjek da ocekuje od tih futbalskih Saveza , mene vec odavno nista ne cudi niti me bilo sta vise moze iznenaditi. Zivimo u drzavi u kojoj vlada patt situacija vec 25 godina - broje se krvna zrnca za svaku fotelju/ javno se negira genocid + velicaju ratni zlocinci / i mislim da nije realno da ocekujemo da nam futbalski Savez funkcionise kao u ostalim normalnim drzavama / jer kod nas nista nije normalno
4 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi