Scariolo: Zanima nas samo pobjeda

Večeras repriza finala prošlog Mundobasketa

Scariolo: Zanima nas samo pobjeda

Dan odmora je iza nas, danas na Mundobasketu počinje najvažnija faza, ona u kojoj jedan poraz znači da pakujete stvari i idete kući. Kalkulacija više nema, samo pobjeda je ono što vas ostavlja u igri da se borite za jednu od medalja.

Jedan od najzvučnijih, ako ne i najzvučniji, duela osmine finala svakako je onaj današnji između Španije i Grčke, finalista sa prošlog Mundobasketa u Japanu. Nekoliko neočekivanih poraza u grupnoj fazi i jednih i drugih razlog je što će se sastati već u osmini finala, a ne u polufinalu, kako je bilo predviđeno.

"Osjećam se bolje. Nakon jedne preskočene utakmice moram se zahvaliti fizioterapeutu koji je odradio posao kako treba da bih danas mogao igrati. U ovakvim utakmicama morate biti potpuno spremni, jer se ide na život ili smrt", kaže Juan Carlos Navarro, koji je posljednju utakmicu protiv Kanade presjedio na klupi zbog problema sa leđima.

Selektor Španije Sergio Scariolo uoči utakmice kaže kako respektuje grčke igrače, njihov talenat i snagu, ali da vjeruje u svoje igrače, koji su, prema njemu, za nijansu bolji od Grka, te da želi samo pobjedu koja znači prolazak u četvrtfinale.

"Imamo veliki respekt prema Grcima. Igramo protiv momaka koji imaju spsobnost da igraju u utakmicama velikog naboja, momaka obdarenih talentom, ali mi imamo svoje planove, želimo samo pobjedu i mislim da do nje možemo doći", kaže Talijan na klupi Španije.

U grčkom taboru ista priča, protivnik se respektuje, ali se vjeruje u pobjedu. Vassilis Spanoulis je iznio niz zamjerki na sistem takmičenja, koji, kako kaže play Helena, veoma rano izbaca jednog od favorita. Druga grčka zvijezda Dimitris Diamantidis se osvrnuo i na neigranje Gasola i Calderona kod Španaca.

"Ova utakmica dolazi veoma rano i možda je to greška sistema takmičenja prema kojem se dva kandidata za medalju moraju sastati već u drugom krugu. Moram se osvrnuti na prozivanje pojedinih naših navijača nakon poraza od Rusije. Tokom posljednjih godina smo im donijeli dosta radosti, pa mislim da ne zaslužujemo kritike nakon jednog poraza", kaže Spanoulis, a Diamantidis dodaje:

"Gasol i Calderon su dva sjajna igrača koji mogu igrati u svakoj ekipi na svijetu, ali, Španija je reprezentacija puna kvalitetnih igrača sposobnih da ih zamijene, pa tako moramo biti maksimalno oprezni ako mislimo u četvrtfinale", dodao je Diamantidis.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.