Scena je postavljena, vrijeme je za oproštaj!
Zar je moglo bolje? Grbavica, vječiti derbi...

Zajko Zeba u subotu zadnji put nosi voljeni dres

Scena je postavljena, vrijeme je za oproštaj!

Na pomen imena Zajke Zebe većina ljubitelja bh. fudbala odmah pomisli i na Željezničar. Željo i Zajko jednostavno idu "ruku pod ruku".

Ipak, Zajko Zeba je tek nekih pet godina svoje 16-godišnje profesionalne karijere proveo u plavom dresu - dresu sarajevskog Željezničara. Međutim, dovoljno je bilo i to da ovaj fudbalski čarobnjak zauzme posebno mjesto u srcima navijača Želje.

Ušao je Zajko Zeba u srca navijača Želje još davne 1999. godine, daleko od fudbalskih travnjaka, u Skenderiji. Igralo se tada finale Bajramskog malonogometnog turnira, snage su odmjeravali "vječiti", a tada 16-godišnji Zeba je odlučujućim penalom donio veliko slavlje plavom dijelu publike u krcatoj dvorani.

"Dijete Želje", Zajko Zeba, je svoj "pravi" fudbalski put počeo pored Grbavice. U godinam kada je Zajko fudbalski stasavao Željo je imao sjajnu genraciju, pa mjesta za talentovanog Zebu ipak nije bilo u seniorskom rosteru Plavih sa Grbavice. Nosio je stoga Zeba prvo dres Olimpika, pa Brotnja, kratko se vratio na Grbavicu, a zatim bio član, redom, Zrinjskog, Maribora, Alanije (Rusija) i Kamaza (Rusija), prije nego što je 2010. godine prvi put "kako treba" obukao dres Željezničara i ušao u legednu.

Pokazao je Zeba tada da je pravi majstor, da nije džaba bio majstor i malog fudbala, da zna sve sa loptom i postao omiljena "plava desetka" u skorijoj historiji kluba sa Grbavice.

Dovoljne su mu bile dvije i po godine da se upiše zlatnim slovima u historiju Želje, da bi na zimu 2013. uslijedio transfer u redove Splita. Nije Zeba mogao igrati bilo gdje, pa se tako nije najbolje snašao ni u Splitu. Uslijedilo je njegovo novo "lutanje" - Olimpija, Olimpik, Shkendija, a onda Sloboda. U redovima tuzlanskog velikana ponovo je pokazao kakav je fudbalski mađioničar, zabio čak i svom Želji, ali brzo mu je oprošteno.

Vratio se 2016. godine Zeba u Želju - tamo gdje može igrati i gdje je rođen da igra. Ipak, kada je najavljeno da se Zajko Zeba vraća na Grbavicu čak su i neki navijači Želje smatrali takav potez uprave kluba pogrešnim, smatrali su da je Zajko potrošen igrač, da više nije u stanju igrati kao nekad. Ipak, nisu bili u pravu.

Zajko jeste već tada ušao u pozne igračke godine, ali igrao je na svojoj sceni, na Grbavici. To je bilo najvažnije. Briljirao je Zeba po povratku na Grbavicu, "gađao u glavu" špiceve Plavih, postizao golove i po ko zna koji put začepio usta kritičarima. Međutim, protiv vremena se ne može, a nakon sezone u kojoj se nije naigrao sada je došlo vrijeme da kaže kraj.

Nije mogao, međutim, biti ljepši kraj - u dresu svog Želje, na svojoj Grbavici, pred svojim navijačima, u najvećoj utakmici. Zajko Zeba će se tako ove subote u najvećem bh. derbiju pozdraviti od voljenog dresa i tribina Grbavice. Mali, "drčni", plavokosi dječak je odavno odrastao, a svoj posljednji ples će otplesati protiv ljutih rivala, FK Sarajevo - samo nekoliko dana pred svoj 35. rođendan.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Zajko Zeba je u revanšu finala Kupa BiH protiv Krupe odigrao svoju 150. utakmicu u plavom dresu i osvojio peti trofej sa Željezničarom, a sarajevski derbi nije mogao doći u bolje vrijeme, da se veliki majstor oprosti od voljenog dresa i "zanata" kako mu i priliči.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi