Sramotni gest zbog kojeg je trener uhapšen na stadionu: Iza rešetaka je i tri dana nakon utakmice

Tretiran je kao kriminalac

Sramotni gest zbog kojeg je trener uhapšen na stadionu: Iza rešetaka je i tri dana nakon utakmice

A. Čaušević

Policija Sao Paula uhitila je kondiconog trenera peruanskog kluba Universitario, Sebastiana Avellina. na NeoQuimica Areni nakon što je njegova ekipa izgubila 1:0 od Corinthiansa u utorak u prvoj utakmici doigravanja Copa Sudamericane.

Brazilski sudac naredio je u srijedu da peruanski kondicioni trener nogometnog kluba Universitario ostane u zatvoruzbog navodnog rasističkog gestikuliranja navijačima Corinthiansa tijekom utakmice Copa Sudamericana prethodne noći.

Tri svjedoka rekla su policiji da im je Avellino majmunski gestikulirao, a snimci koji kruže internetom pokazuju da je Peruanac pravio gestove koji upućuju na rasizam.

Avellino se može žaliti na odluku i zatražiti jamčevinu, a igrači Universitarija i ostalo osoblje napustili su Brazil nekoliko sati prije odluke sudije da Avellina zadrži u zatvoru.

Peruanski klub je branio Avellina u izjavi u kojoj je navedeno da je hapšenje "nedopustivo, ponižavajuće i nečuveno".

Oglasi

Peruanski klub optužio je navijače da su napali njihovo osoblje, a potom izmislili optužbu za rasizam.

U međuvremenu kontaktirana je i peruanska ambadasada kako bi Avellino bio pušten iz zavora, ali Brazilci ga još uvijek drže iza rešetaka.

Rasistički incidenti zaprljali su južnoamerička klupska takmičenjaposljednjih godina, a mnogi od njih uključuju brazilske navijače koji su bili meta protivničkih navijača, i kod kuće i u gostima.

Južnoameričko upravno tijelo CONMEBOL u maju prošle godine odobrilo je strože kazne za one koji su umiješani u rasistička djela, ali ona nisu u potpunosi iskorijenjena.

Od februara, glavna južnoamerička klupska takmičenja, Copa Libertadores i Copa Sudamericana proizvela su 10 slučajeva rasizma, uključujući i onaj u utorak. Devet od njih ima kao mete je imalo Brazilce.

Prije nekoliko dana CONMEBOL kaznio paragvajski klub Libertad sa 105.000 dolara zbog incidenta od 27. juna u kojem su njegovi navijači na rasnoj osnovi vrijeđali golmanaAtletica Mineira Eversona.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi