Seferović: Čast mi je što sam nominovan

Želi biti poput Džeke i Ibrahimovića

Seferović: Čast mi je što sam nominovan

Adnan Beganović

Haris Seferović, fudbalsko čudo čiji korjeni su iz Sanskog Mosta, prije nešto više od mjesec dana donio je reprezentaciji Švicarske (U 17) titulu svjetskog prvaka.

Haris se trenutno nalazi na odmoru u Sanskom Mostu, a za SportSport.ba govorio je o počecima svoje karijere, o Svjetskom prvenstvu u Nigeriji, i o predstojećem izboru za najbolje fudbaler Bosne i Hercegovine "Idolu nacije", koje organizira drugu godinu zaredom naš portal.

SS.ba: Harise jučer si došao u Sanski Most. Kakav je osjećaj doći u Bosnu i Hercegovinu kao svjetski prvak i najbolji strijelac Svjetskog prvenstva?

Seferović:
Vjerujte mi da ja o tome ni ne razmišljam. Željno sam čekao odmor i dolazak u Sanski Most. Moji korjeni su odavde i uvijek sam sretan kada dolazim vamo. Imam mnogo prijatelja ovdje i dani mi prolaze kao na filmskoj traci.

SS.ba: Prije nešto više od mjesec dana sa reprezentacijom Švicarske postao si svjetski prvak i bio si najbolji strijelac šampionata u Nigeriji. Možeš li se malo vratiti u Nigeriju?

Seferović: To što sam ja zajedno sa svojim saigračima napravio u Nigeriji je neopisivo. Otišli smo tamo samo odigrati što bolje turnir, a na kraju smo se u Švicarsku vratili kao pobjednici. To su trenuci koji će mi uvijek ostati u sjećanju. Igrali smo dobro, a zahvaljujući prije svega timskoj igri ja sam postigao pet pogodaka i bio najbolji strijelac šampionata. Najteže mi je bilo u četvrtfinalu kada smo igrali sa Italijom, odnosno ja nisam igrao jer sam imao žute kartone, ali moji saigrači su pružili sjajnu igru i sasvim zasluženo smo tada prošli u polufinale. Teško je biti na tribinama u tako važnom susretu, no na kraju je sve ispalo najbolje. Pogodak protiv Nigerije u finalnom susretu je moj najdraži gol u karijeri i uvjek ću se sječati te 63. minute.

SS.ba: Povratak u Švicarsku nakon titule bio je za vas mlade igrače nešto nevjerovatno. Tamo ste dočekani kao heroji, a ti si u tim danima bio glavna zvjezda svih tamošnjih medija. Kako si podnio sav taj pritisak?

Seferović: Ma sve je lako podnijeti kada znate da ste učinili nešto veliko. Istina je da smo dočekani kao heroji kao i to da sam ja bio glavna priča u svim švicarskim medijima. Godi to sasvim sigurno, no vrlo brzo sam se vratio u kolotečinu jer od slave se ne živi. Trebam nastaviti i dalje naporno raditi kako bih ostvario svoje snove.

SS.ba:
Igrač si Grasshoppera. Kakav je tvoj status u popularnim Skakavcima?

Seferović: Prije odlaska u Nigeriju trenirao sam i igrao za mlađe kategorije Grasshoppera, međutim nakon povratka prekomandovan sam u prvi tim i to je sigurno velika nagrada za sav moj dosadašnji rad u karijeri. Sa Grasshopperom imam poluprofesionalni ugovor, ali čim se vratim idem na razgovore oko potpisivanja prvog profesionalnog ugovora. U Švicarskoj nema mnogo novaca, klubovi nisu tako bogati kao u nekim zemljama Evrope pa se poklanja velika pažnja radu sa mladim igračima i mislim da mladi fudbaleri u Švicarskoj mogu mnogo napredovati.

SS.ba: Postoji li neki klub gdje bi u budućnosti volio nastaviti karijeru?

Seferović:
Da postoji, to je Bayern za koji navijam od malih nogu, ali u posljednje vrijeme sve više mi se sviđa i Barcelona i to samo zbog toga što tu igra fudbaler kojem se ja divim, Zlatan Ibrahimović, i ja se iskreno nadam da ću uspjeti krenuti njegovim stopama.

SS.ba:
Švicarska reprezentacija uspjela se plasirati na Svjetsko prvenstvo, dok je Bosna i Hercegovina pala na posljednjoj prepreci. Da li si pratio igre naše reprezentacije?

Seferović: Naravno da jesam, iako ja trenutno branim boje Švicarske, ja sam Bosanac i uvjek ću to biti tako da me svaki uspjeh bh. reprezentacije obraduje, a poraz rastuži.

SS.ba: Ima li neki bh. igrač koji ti se posebno dopada?

Seferović: Svakako, to je Edin Džeko. Doista uživam gledati kako Džeko igra, a nekako mislim da sam isti tip igrača kao što je on i zato gotovo sve utakmice Wolfsburga pozorno pratim. Pored Ibrahimovića, Džeko je moj najdraži igrač.

SS.ba:
Još uvijek si mlad, ali moram te upitati da li si već srce dao nekoj djevojci u Švicarskoj ili ipak su Bosanke tvoj izbor?

Seferović:
Nemam djevojku u Švicarskoj i mislim da će izabranica mog srca biti Bosanka jer ljepših djevojaka od Bosanki nema nigdje.

SS.ba:
Iako nastupaš za Švicarsku u izboru za najbolje fudbaler Bosne i Hercegovine u 2009. godini našao si se u konkurenciji za najboljeg bh. igrača do 19 godina. Šta za tebe predstavlja ova nominacija i da li ćeš doći u Sarajevo na svečanu ceremonij dodjela nagrada.

Seferović:
Kada ste mi prvi put  javili da sam nominovan bio sam jako iznenađen. Nisam vjerovao da se i u Bosni i Hercegovini toliko prate moje igre. Presretan sam što sam nominovan, to za mene predstvalja veliko priznanje i sigurno dolazim u Sarajevo.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.