Senzacija Italije
Pappas je bio nezaustavljiv za Radića

Rhodes 2009

Senzacija Italije

Prvenstvo Europe za igrače do 20 godina ulazi u samu završnicu. Ostale su četiri najbolje momčadi, koje su sinoćnjim pobjedama izborile plasman u polufinale. Kvalitet košarke, zaista je na visokom nivou, veliki broj mladih igrača, koji će uskoro biti nositelji igre svojih timova, blistaju na prvenstvu. Ipak, zasad su u prvi plan izbili Rabaseda, Pappas, Šehović, Rullo, Tomas, Diot itd.

Kakva senzacija. Italija koja je u četvrtfinale prošla samo jednom pobjedom u grupnoj fazi igrat će polufinale protiv Francuske. Litvanija, koja je s druge strane imala samo jedan poraz, ide kući. Imali su Litvanci dva poena prednosti i  polufinale 10 sekundi do kraja, a onda se iznad svih izdigao Roberto Rullo i pogodio tricu za veliko slavlje mladih Italijana. Daniele Sandri je odigrao svoju najbolju utakmicu na prvenstvu postigavši 16 poena i 7 skokova, dok su kod Litvanaca najbolji bili Juskevicius sa 16 i Janavicius sa 13 poena.

Španci nisu imali problema sa Turcima. Konačnih 17 poena razlike, 77:60, najbolje oslikava stanje na parketu. Španci su dobili najveće pojačanje u završnici prvenstva. Po mnogima najbolji mladi centar Europe Pablo Aguilar je nakon oporavka od povrede odigrao svoj prvi meč, i to u velikom stilu. S 12 poena, od čega 10 u posljednjoj četvrtini pokazao je veliki kvalitet kojim Španci mogu da se nadaju čak i tituli. Xavier Rosada je ponovo bio prvo ime "Crvene furije" sa 18 poena, a vrlo dobru partiju je pružio i Pere Tomas sa 14 poena. Kod Turske prvo ime bio je Can Ozcan sa 18 poena.

Francuska, tim koji niko nije vidio u polufinalu prije početka prvenstva, igra odlično. Pobjeda nad Crnom Gorom od 68:47 pokazala je da Francuzi imaju sjajan tim, koji može do medalje, a za to im je potrebna još samo jedna pobjeda. Antoine Diot sa 12 poena ponovo je pokazao da se s razlogom veliki klubovi interesuju za njegove usluge, a isti broj pone ubacio je i Sambe. Kod Crne Gore Nikola Vučević je imao 20 poena i 13 skokova, dok je Šehović imao katastrofalan šut 2/11.

Grčka je opravdala ulogu favorita protiv Hrvatske. Nošeni prepunom dvoranom bučnih navijača Grci su slavili rezultatom 77:68. Ova ekipa se okupila u posljednji čas, čak sedam ekipe se odmah nakon povratka sa SP iz Novog Zelanda priklučilo timu, te je trebalo vremena da se malo uigraju i odmore od napornog puta, a kako je prvenstvo odmicalo oni su bili sve bolji. Nikolaos Pappas sjajni play Grčke igra odlično. Sinoć je ubacio 18 poena, od čega 9 s linije slobodnih bacanja samo u posljednjih 1:36 minuta do kraja. Georgis Bogris je ubacio 17 poena i imao 10 skokova. U timu Darka Kunca najbolji je bio Bojan Bogdanović sa 14 pona, Vragović je ubacio 12, a Miro Bilan 11 poena i 11 skokova.

Rezultati:

Španija – Turska 77:60
Francuska – Crna Gora 68:47
Grčka – Hrvatska 77:68
Italija – Litvanija 69:68

Parovi polufinala:

Italija – Francuska
Španija - Grčka

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti