Šest momčadi 1. lige RS u borbi za elitni rang takmičenja

Nikad neizvjesnija sezona

Šest momčadi 1. lige RS u borbi za elitni rang takmičenja

A. Haznadarević

Takmičenje u Prvoj ligi RS-a nikada nije bilo neizvjesnije, a kakvu sezonu igraju ekipe iz manjeg bh. entiteta ponajbolje govori to što je u konkurenciji za osvajanje prve pozicije čak šest ekipa.

Samo je jedno mjesto na čelu tabele rezervisano za tim koji će iduću sezonu provesti igrajući u najelitnijem rangu takmičenja bosanskohercegovačkog fudbala, a kolika je konkurencija najbolji je pokazatelj to što prve četiri ekipe imaju po 32 boda.

 

Odmah ispod vodeće četvorke su dvije ekipe koje imaju samo dva boda manje, te imaju i više nego veliku šansu da s petog, odnosno šestog mjesta lagano skoče na vodeće pozicije.

 

Dobojska Sloga predvodi kolonu zahvaljujući daleko najboljoj gol razlici koja iznosi +20, dok je Mladost iz Velike Obarske drugi tim sa gol razlikom od +12. FK Sloboda Mrkonjić Grad drži treće mjesto uz gol razliku od +11, dok je Kozara četvrtoplasirana s razlikom od +4.

 

FK Podrinje, koje drži peto mjesto osim osvojenih sjajnih 30 bodova ima i odličnu gol razliku od +15, koja u konačnici može odlučiti i prvaka. S druge strane šestoplasirana Modriča ima najslabiji zbir primljenih i postignutih golova i iznosi svega plus 1.

 

Do kraja sezone je ostalo još sedam kola, u kojim se situacija može drastično promijeniti, a ono što navijače može radovati je ogroman broj međusobnih okršaja vodećih ekipa, koji će se odigrati u periodu koji je ispred nas.

 

Tako će na primjer već 27. aprila biti odigran meč dvije vodeće ekipe 1. lige RS-a, kada će Mladost iz Velike Obarske dočekati dobojsku Slogu. Tri kola kasnije vodeći tim na svom terenu dočekuje četvrtoplasiranu Kozaru, što će također razjasniti neke stvari.

 

Potražite više informacija na temu Prva liga Republike Srpske:

Ono što je potpuno jasno je to da se nijedna ekipa nije u potpunosti istakla, kao i da većina igra u jako promjenjivoj formi. Momčad koja se zaista može pohvaliti dobrom formom na početku proljetnog dijela takmičenja je petoplasirano Podrinje, koje je osvojilo sjajnih 17 bodova u posljednjih 7 susreta, a posljednji poraz je upisan još 20. oktobra prošle godine.


Jedno je sigurno, ovakva 'gužva' na vrhu tabele može samo pomoći fudbalu i privući veći broj navijača na stadione, a na kraju bi mogli odlučiti detalji, ali i želja, jer će samo one ekipe koje budu najviše željele plasman u Premijer ligu izvući maksimum iz sebe, te ostvariti dugo očekivani uspjeh.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.