Kakav cirkus: Moldavski Šerif zaradio desetine miliona eura, ali UEFA mu to ne može uplatiti

Ne mogu imati devizni račun

Kakav cirkus: Moldavski Šerif zaradio desetine miliona eura, ali UEFA mu to ne može uplatiti

E. Škorić

Moldavski prvak Šerif iz Tiraspola pravi je hit ove sezone u Ligi prvaka.

Ovaj tim je nedavno iznenadio najprije Šahtar, a onda i Real u Madridu, pa je nakon dva kola imao dvije pobjede u Ligi prvaka iako su ga svi davno otpisali. U trećem meču protiv Intera doživio je poraz, ali već je zaradio bogatstvo od nastupa u elitnom klupskom takmičenju.

Ovo je debitanska sezona za ovaj tim u Ligi prvaka. Trenutno su na 25 miliona eura zarađenog novca, što je praktično četverogodišnji proračun kluba.

Ipak, problem im predstavlja to što nemaju dozvolu za otvaranje stranog deviznog računa na koji bi im UEFA uplatila novac. Problem je u tome što moldavske banke odbijaju poslovati s deviznim računima, pa je politički čelnik Pridnjestrovske regije, koja želi da postane neovisna i da ima snažan utjecaj od Rusije, Vadim Krasnoselski razgovarao s moldavskom premijerkom Natalijom Gavrilitom kako bi se riješio ovaj problem.

On je premijerki rekao kako je Šerif motor moldavskog nogometa i kako je trenutno najbolji ambasador ove zemlje u svijetu, što je i zaista tačno, pa se nada da će biti izuzet od strane nacionalne politike i da će na kraju dobiti devizni račun.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Da stvar bude gora i teža po Šerif, regija iz koje dolazi ima svoju banku i valutu, koja nije priznata u cijelom svijetu i preko nje Šerif ne može ostvariti nikakav priliv novca iz inostranstva.

Moldavija je od 2099. godine pod najstrožim nadzorom međunarodnih bankarskih institucija, nakon što je iz tri najveće banke u zemlji nestalo milijardu dolara, a niti nakon sedam godina istrage ništa nije riješeno.

Top Komentari

RASanticeva
Od 2099? Zar smo mi u 2121 ili?
6 0
Celtic
Moldavija je od 2099. godine
5 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi