Simbol otpora i heroj Grbavice zaslužio je barem ime dvorane

U čast Gorana Čengića

Simbol otpora i heroj Grbavice zaslužio je barem ime dvorane

E. Škorić

Sportska dvorana na Grbavici trebala bi nositi ime po Goranu Čengiću, smatraju mnogobrojni građani spomenutog sarajevskog naselja.

Pokrenuta je prije nekoliko mjeseci incijativa da se sportska dvorana na Grbavici nazove po Goranu Čengiću, no iz Općine Novo Sarajevo su kazali da dvorana ne bi trebala da nosi ime osobe. 

Načelnik Novog Sarajeva Nedžad Koldžo bio je za to da se dodijeli ime dovrane po Goranu, ali je je Komisija za odnose s mjesnim zajednicama i javna priznanja Općinskog vijeća Novo Sarajevo zaključila da dvorana treba da bude nazvana po naseljenom mjestu, čime je ugašena nada da nosi ime Gorana Čengića, za kojeg se organizovala i peticija, ali to nije puno promijenilo stvari.

Brojni stanovnici Grbavice razočarani su takvim ishodom i ne mire se s odlukom da se dvorana ne zove po Goranu, pa su nezadovoljstvo, osim peticijom, izrazili i kroz transparente, a jedan takav uočili smo danas u Hrasnom.

Čengić je mučki ubijen 1992. godine na Grbavici od strane Veselina Vlahovića Batka, koji je nosio nadimak "monstrum s Grbavice".

Goran je  bio rukometaš koji je u naselju Grbavica tih ratnih dana pokušao da zaštiti komšiju Husniju Ćerimagića, a onda su obojica ubijeni na Trebeviću.

Bio je poznati sarajevski rukometaš. Te 1963., sa 17 godina, igrao je za ekipu Rukometnog kluba Bosna, kada je klub osvojio Kup Jugoslavije. Ostaje da vidimo hoće li po jednom od simbola otpora dvorana na Grbavici dobiti ime ili će Goran biti potisnut u zaborav. A zaboraviti ne bismo smjeli...

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi