Sindikat profesionalnih fudbalera BiH se obratio FK Sloboda: Dužni ste isplatiti igrače

Saopštenje SPF BiH

Sindikat profesionalnih fudbalera BiH se obratio FK Sloboda: Dužni ste isplatiti igrače

M. Šljivak

Sindikat profesionalnih fudbalera u BiH obratio se tokom sedmice FK Sloboda.

Razlog obraćanja su bile višemjesečna nagomilana potraživanja igrača na osnovu plata i premija, a koje je Sloboda dužna isplatiti.

Sindikat je poslao sljedeće saopštenje:

Ovim putem Vam se obraćamo ispred Sindikata profesionalnih fudbalera u Bosni i Hercegovini, organizacije koja štiti prava igrača na tlu naše države. Razlog našeg obraćanja jesu informacije o višemjesečnim, nagomilanim potraživanjima igrača na osnovu plata i premija, koja su za mnoge igrače odavno dospjela i koje ste dužni što prije isplatiti.

Želimo Vas samo podsjetiti da je i naša država, kada je nogometna/ fudbalska igra u pitanju, donijela određene pozitivne propise na osnovu FIFA-inih Pravilnika, te su se istih dužni pridržavati svi klubovi. Osvrćemo se samo na tačke Pravilnika o statusu i transferu igrača, koji predstavlja bazni dokument za definiranje međusobnih prava i obaveza između igrača, kao radnika i klubova, kao poslodavaoca. Članom 68. jasno su navedene upute o tome šta je zapravo igrač profesionalac, te ono najbitnije, koje su to precizno definisane obaveze klubova, kada su u pitanju uplate prema istom. Napomene radi, kada govorimo o tim uplatama, osnovna obaveza klubova kao poslodavaoca jeste da igraču, kome je to profesija i ono od čega egzistira, izmiriti redovnu uplatu tzv. NETO plate, a na osnovu uplate ugovorenog NETO iznosa klubovi uplaćuju doprinose za igrača, koji je registrovan kod njih. Dakle, u skladu sa zakonom o radu i zakonu o financijskom poslovanju, uplata doprinosa se vrši na osnovu prethodne isplate ugovorene NETO plate, bez obzira što klubovi u svojim ugovorima sa igračem profesionalcem, pogrešno navode samo BRUTO platu.

Također, u skladu s članom 69. prethodno navedenog Pravilnika, igrači zaključuju profesionalni ugovor usklađen sa zakonom o radu, odnosno govoreći pravnim riječnikom ugovor o radu, jer isti stvarno i formalno-pravno ima takav karakter. Igrači su odlučili da fudbal bude njihova profesija i imaju svoja prava i obaveze, kojih se moraju pridržavati, jednako kao i klubovi, te za njihovo pozitivno ili negativno držanje isto tako postoje posljedice, koje su decidno navedene u Pravilniku. Ovim odredbama se isključuje bilo kakvo zaključivanje dodatnih ugovora poput ugovora o djelu, gdje se ugovoreni iznosi dijele na nekoliko mjesečnih rata, što zakonski nije moguće, a i praktično neizvodivo. Klub, koji igračima nudi dodatne ugovore, poput ugovora o djelu, može se smatrati klubom koji želi nanijeti i materijalnu i nematerijalnu štetu igraču i dovesti ga u nepovoljan položaj. Takvim načinom poslovanja, klub direktno krši pozitivne propise naše države, te je moguće stvoriti osnove sumnje da takav klub nastoji izbjeći plaćanje punih iznosa poreza i obaveza prema državi, koji je dužan da redovno plaća i u skladu s tim može počiniti krivično djelo. Sindikat profesionalnih fudbalera u Bosni i Hercegovini raspolaže sa svim informacijama kako klubovi posluju, kako se odnose prema igračima, te imamo dovoljna saznanja i intelektualne kapacitete da u skladu s tim i djelujemo kako bi ostvarili naše strateške ciljeve i zaštitili igrače.

Ukoliko bilo koji klub svojim djelovanjem dovede igrača u nepovoljan položaj, igrač ima svoja prava koja proizlaze iz članova 73. 86. 87. 88. 89. 90. 91. navedenog Pravilnika i ima mogućnost zatražiti jednostrani raskid ugovora na štetu kluba, te može zatražiti raskid ugovora uz opravdane okolnosti. Takav igrač nema nikakvih posljedica po njegov status, a za ovakve povrede odgovornost je na klubu, jer su morali znati da takvo ponašanje nije dozvoljeno prema igraču, koji samo obavlja svoj posao na najbolji mogući način i za takav angažman zaslužuje i pripada mu naknada koja je ugovorena. Ugovor je zakon između strana koje ga potpišu.

Posebno želimo istaći član 102. Pravilnika, koji se oslanja na odredbe zakona o radu, koje se tiču plaćanja dospjelih obaveza. Klub, kao poslodavac je dužan svom radniku (igraču) najkasnije 30 dana nakon ugovorenog roka uplatili platu. U suprotnom, klub podliježe sankcijama, te će biti kažnjen po prijavi zaposlenog, nakon uspješno okončanog disciplinskog postupka. Moramo naglasiti i odredbe Pravilnika o licenciranju klubova. Klubovi moraju izmiriti svoja dospjela potraživanja, redovno plaćati svoje obaveze, u suprotnom licenca i učešće kluba u Premijer ligi BiH može biti ugrožena, a takav klub "izbačen" iz najelitnijeg takmičenja u našoj zemlji bez obzira na ostvaren sportski rezultat.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

U skladu sa svim navedenim, molimo Vas za informaciju kada će klub izmiriti svoja dospjela potraživanja prema igračima? Igrači su fizičke osobe, ne predstavljaju ničije privatno vlasništvo, a posebno ne privatno vlasništvo klubova i klubovi se prema njima moraju odnositi uz poštovanje i redovno izmirivati svoje obaveze prema njima, jer oni su ti koji svojim zalaganjem i trudom klubu donose rezultate i osiguraju postojanje i poslovanje kluba.

Sindikat profesionalnih fudbalera u Bosni i Hercegovini vam stoji na raspolaganju za sva pitanja, savjete i podršku, obzirom da je nama u interesu da tradicionalni klubovi, poput FK Sloboda, uspješno posluju, imaju snažne omladinske selekcije i privlače navijačke mase na stadion Tušanj, te da u svojim redovima imaju zadovoljne igrače.", stoji u dopisu SPFBiH.

Zaprati FK Sloboda, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sloboda Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Promo

Top Komentari

Tz075
pogresna adresa,trebaju za simin han pa azmiru na vrata pokucati pa reci koji ugovor od tri,koliko je svaki igrac imao treba da se isplati,pa onda ekremu nek dodju pa nek priloze taj ugovor sto nije ispostovan a gdje je on potpisao i pecat udario
0 9
Tz075
jebo vas azmir i citav pda ss ba,jest vas lako kupiti
0 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi