Ferguson je samo za jednog igrača bio spreman uraditi sve: "Ne slušaj Real, dođi ovdje..."

Ispričao detalje

Ferguson je samo za jednog igrača bio spreman uraditi sve: "Ne slušaj Real, dođi ovdje..."

A. Čaušević

Sir Alex Ferguson je vjerovatno najbolji menadžer svih vremena U svojoj legendarnoj menadžerskoj karijeri, ukrašenoj brojnim trofejima i zvjezdanim igračima, škotski treneržali samo za jednim transferom.

Za 40-ak godina trenerske karijere Ferguson je trenirao mnoga zvučna imena, posebno se to odnosi na period kada je sjedio na klupi Manchester Uniteda.

Prije nekoliko godina govorio je o svojoj ''tihoj patnji'' i najvećoj neispunjenoj želji kada su u pitanju dolasci na Old Trafford. Nikada nije prežalio što nije uspio angažovati Alessandra Del Piera.

Del Piero je sinonim za lojalnost, legendarni kapiten i vođa Juventusa te jedan od najboljih igrača svih vremena, čovjek zbog kojeg su mnogi zavoljeli fudbal i torinsku Staru damu.

"Del Piero je jedini koji me izludio Nakon utakmice Lige prvaka između Uniteda i Juventusa, u kojoj nam je uništio pola odbrane, Ryan Giggs i Gary Neville došli su do mene i tražili da ga kupim pod svaku cijenu, jer neko poput njega bi nam donio trofeje i narednih deset godina," izjavila je umirovljena legenda Manchester Uniteda.

List: UEFA Champions League Golden Boot Winners

Oglasi

"I tako sam kontaktirao predstavnike Juvea i momkovog agenta. Odbio je i prije nego što je saslušao moj prijedlog, rekavši mi da je Juve najbolje mjesto za njega i da, iako poštuje Mancheseter United, nikad ne bi mogao izdati Bianconere. Šteta, jer nikad više nisam vidio nekoga poput njega," rekao je Ferguson.

Nakon skandala Calciopoli kada je Juventus ispao u Serie B, Del Piero je ipak ostao sa svojom Starom damom.

"Prvak na terenu i izvan njega, 'udvarao sam' mu se čak i neposredno nakon pobjede Italije na Svjetskom prvenstvu. U to vrijeme Real Madrid ga je također pratio i, s obzirom na probleme oko Juventusa u to vrijem, zamišljao sam da između nas u Unitedu i Galacticosa, bila bi bolje da ga mi dovedemo. I tako sam ga nazvao diretkno, izbjegavajući razgovor s Juventusom: 'Alex, želio bih te u Unitedu', rekao sam. 'Bit ćeš zvijezda ekipe, i zajedno ćemo osvojiti sve. Ne slušajte Real Madrid i dođite ovamo'.

"Nasmijao se i odgovorio: 'Gospodine, znate da se ništa nije promijenilo u odnosu na prije nekoliko godina. Juve se suočava s teškim vremenima, a ja sam tu da im pomognem. Ja sam kapiten. Ne mogu biti kukavica'."

Ferguson je detaljno opisao kako je pokušao potpisati Del Piera i kako je popularni Pinturicchio ostao vjeran klubu.

Oglasi

"I tako sam kontaktirao predstavnike Juvea i momkovog agenta. Odbio je i prije nego što je saslušao moj prijedlog, rekavši mi da je Juve najbolje mjesto za njega i da, iako poštuje Mancheseter United, nikad ne bi mogao izdati crno-bijele boje. Šteta, jer nikad više nisam vidio nekoga poput njega," rekao je Ferguson.

Nakon skandala Calciopoli kada je Juventus izbačen u Serie B, Del Piero je ipak ostao sa svojom Starom damom.

"Prvak na terenu i izvan njega, udvarao sam mu se čak i neposredno nakon pobjede Italije na Svjetskom prvenstvu. U to vrijeme Real Madrid ga je također pratio i, s obzirom na probleme oko Juventusa u to vrijeme, zamišljao sam da između nas u Unitedu i Galacticose, bila bi poštena dražba da ga se dobije. I tako sam ga nazvao izravno, izbjegavajući razgovor s Juventusom: 'Alex, želio bih te u Unitedu', rekao sam. 'Bit ćeš zvijezda momčadi, i zajedno ćemo osvojiti sve. Ne slušajte Real Madrid i dođite ovamo'. Nasmijao se i odgovorio: 'Gospodine, znate da se ništa nije promijenilo od svih tih godina prije. Juve se suočava s teškim vremenima, a ja sam da im pomognem. Ne mogu biti kukavica'."

Manchester United legend Sir Alex Ferguson interrupts live interview to say  hello to Alessandro Del Piero - Mirror Online

"Mislio sam da je besmisleno dalje pokušavati, pozdravio sam se i više se nisam čuo s njim. 2008. sam ga opet vidio na prijateljskoj utakmici i pozdravio me zagrljajem. Nije dobro govorio engleski, ali se ispričao što je odbio moju ponudu, objasnivši zašto je to učinio."

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

"Stavio sam mu ruku na rame i rekao mu: 'Htio si spasiti Juventus, i uspio si. To je sve što se računa'. Kad netko pita me kojeg igrača sam oduvijek želio trenirati, ali nisam dobio priliku, uvijek kažem: Alessandro Del Piero."

Del Piero je za Juventus igrao od 1993. do 2012. godine. Nastupio je na 705 utakmica i sa 290 golova najbolji je strijelac u historiji Stare dame. Osvojio je 17 trofeja uključujući Ligu prvaka 1996. godine.

Zaprati Juventus, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Juventus Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Promo

Top Komentari

Fino alla Fine
Jedan i jedini Alesandro Del Piero
2 0
Edin Merlin
Sinonim za sport..!!!!
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi