Široki je znao iznenaditi na Policama

Statistički osvrt na utakmicu Leotar - Široki

Široki je znao iznenaditi na Policama

Edmir Škorić

Nogometaši Leotara i Širokog Brijega odmjerit će snage na Policama u okviru 10. kola BH Telecom Premijer lige Bosne i Hercegovine.

Hercegovački okršaj je ujedno i okršaj klubova iz sredine tabele, s tim što su igrači Leotara u boljoj poziciji od svog današnjeg protivnika, jer se nalaze na šestom mjestu sa 14 bodova, dok Širokobriježani imaju dva boda manje i zauzimaju deveto mjesto, što je svakako razočaravajuće za klub koji nas godinama predstavlja u Evropi.

 

S toga će Široki u Trebinju tražiti isključivo tri boda protiv ove sezone odličnog Leotara. Šta kaže statistika?

 

Ona je, sveukupno gledajući, na strani gostiju. Naime, u 20 dosad odigranih utakmica (od sezone 1994/95) Široki je 11 puta slavio, Leotar sedam, dok su tek dva puta susreti ova dva rivala završavali bez pobjednika. Zanimljivo, oba puta je bilo 0:0. 

 

Najveću pobjedu Leotar je nad Širokim ostvario 2003. godine i to rezultatom 2:0, dok je momčad s Pecare u maju ove godine s 5:1 pred svojim navijačima porazila Trebinjce. Širokobriježani su bili puno efikasniji sa 30 postignutih golova u tih 20 utakmica (1,50 u prosjeku), dok je na drugoj strani Leotar postigao 18 (0.90).

 

Ako gledamo samo susrete odigrane na Policama, bilo ih je ukupno 10, a u čak sedam navrata domaći su osvajali čitav plijen. Široki je u Trebinju slavio u sezonama 2009/10 (1:0) i 2006/07 (2:1).

 

U posljednjih pet susreta, Široki je efikasniji sa tri pobjede, Leotar je slavio jednu, a prošle sezone remizirali su rezultatom 0:0. 

 

Naravno, brojke ništa ne znače, Široki je blagi favorit na Policama, iako nema sumnje da ih čeka zahtjevan protivnik i morat će dati sve od sebe da se neporaženi vrate kući.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

 

Sve dosadašnje utakmice Leotara i Širokog Brijega možete pogledati OVDJE.

Zaprati NK Široki Brijeg, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
NK Široki Brijeg Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.