Šišmiši idu dalje, kraj za Juve

Evropska liga, uzvrati osmine finala

Šišmiši idu dalje, kraj za Juve

Edmir Škorić

Fulham je napravio čudo na Craven Cottageu i rezultatom 4:1 pobijedio Juventus te Staru damu eliminisao iz takmičenja. Prava drama u Bremenu, gdje su i Werder i Valencia postigli po četiri gola, no dalje prolaze Šišmiši zbog gola više u gostima.

Pravi triler mogao se vidjeti u Bremenu, gdje Werder nije uspio pobijediti Valenciju, koja je u nekoliko navrata imala vodstvo. Prvi pravi napad gostiju završio je u mreži Tim Wiesea. Duga lopta jednog gostujućeg igrača u šesnaesterac Werdera, Brazilac Naldo glavom izbio loptu samo do Davida Silve, koji pronalazi svog imenjaka Davida Villu, ovaj u svom stilu matira domaćeg golmana.

Peta minuta skoro da je donijela novi pogodak gostima. Ovaj put David Villa sa svega pet metara ne uspijeva savladati Wiesea. Imali su i domaći svoje šanse. Najprije je Aaron Hunt topovski opalio, Sanchez krajnjim naporom odbranio u devetoj minuti, da bi već u narednom napadu Mesut Oezil odlično proigrao Pizarra, ovaj izašao sam pred Sancheza, prizemno pokušao pogoditi kontra ugao, no otišao je udarac Werderovog napadača malo pored lijeve Sanchezove stative.

U prvih dvadesetak minuta gosti su imali prednost od dva gola. Naime, u petnaestoj minuti je Silva majstorski proigrao Matu, mladi napadač Šišmiša pobjegao odbrani Werdera i sa svega trinaest metara savladao Wiesea. Domaći trener Thomas Schaaf bio je primoran ubaciti Hugo Almeidu umjesto Tima Borowskog, Urodila je ta izmjena plodom nekoliko minuta kasnije. Pizarro je s desne strane prizemno ubacio za Almeidu, a Portugalac bez puno problema zatresao mrežu gostiju.

Do kraja prvog dijela Šišmiši postižu treći pogodak i već tada je bilo jasno koja ekipa zaslužuje svoje mjesto u četvrtfinalu. Minut prije kraja prvog dijela Silva je upisao treću asistenciju, kada je uposlio Villu, koji sa dvanaest metara pogaša desni donji ugao Wiesea.

Početkom drugog dijela Naldo glavom šutira sa ruba peterca, Sanchez fantastičnom paradom izbacuje loptu u korner. Domaći navijači su u 56. minuti mogli skinuti kamen sa srca. Neiskusni Jurado Alba, koji je ušao na poluvremenu, faulirao je u svom šesnaestercu Marko Marina i tako dao priliku domaćoj ekipi da se vrati u igru. Iskusni Torsten Frings je opalio po sredini gola i pogodio.

Pet minuta kasnije domaći dolaze do poravnanja, kada je Marko Marin iz kosa s desne strane šutirao, lopta na putu do mreže udarila od Davida Silvu, promijenila smijer i prevarila Sancheza. Drama je tek tada mogla početi i domaćoj ekipi u tim je trenucima nedostajao samo jedan pogodak za prolaz u naredni krug.

No, nekoliko minuta kasnije lopta ponovo na centru igrališta. David Villa je postigao hat-trick i Šišmišima skoro osigurao prolaz. Tračak nade uslijedio je pet minuta prije kraja. Pizarro je na ubačaj Pasanena s lijeve strane glavom pogodio. Ipak, do kraja utakmice je ostalo 4:4 i Valencia, koja je na Mestalli prije sedam dana odigrala 1:1, prolazi u četvrtfinale Evropske lige.

Standard standardno dobar, Kardec zaledio Veledrom

Standard je ostvario i drugu pobjedu u duelu sa grčkim Panathinaikosom. Goste iz Atene je s porazom vratio kući Mbokani, koji je u finišu prvog dijela primio jednu dugu loptu na prsa, čudnim lobom se oslobodio svog braniča, došao na osam metara od gola Grka i pogodio. Do kraja se rezultat nije mijenjao, a podsjetimo da je u prvom susretu Standard kao gost slavio sa 3:1.

Francuski Marseille nije uspio na svom Veledromu proći ekipu Benfice. Gosti iz Lisabona su došli rezultatom 1:1 iz prvog susreta, ali su se stvari promijenile u 65. minuti kada je Mamadou Niang pogodio sa ruba peterca mrežu Benfice. Maxi Pereira, strijelac jedinog gola za Benficu u prvoj utkamici, uspijeva izjednačiti  desetak minuta kasnije topovskim i preciznim udarcem sa oko 25 metara.

Alan Kardec u sudijskoj nadoknadi rješavanja pitanje četvrtfinalista, iako se mislilo kako će se na Veledromu igrati produžeci. Slobodni udarac za goste iz Lisabona, lopta se na kraju odbija do Kardeca koji sa ruba peterca snažnim udarcem matira Mandandu za veliku radost gostiju.

Neiskustvo trećeg golmana ili? Četiri gola u mreži Juventusa!?

Najveće razočarenje osmine finala svakako je Juventus, koji nije uspio sačuvati solidnu zalihu od dva gola prednosti iz prvog susreta. Podsjetimo, prije sedam dana na Olimpijskom stadionu u Torinu domaći je tim slavio sa 3:1.

Činilo se kako je sve riješeno na samom otvaranju utakmice, kada je Trezeguet ohladio poprilično vreli Craven Cottage. Salihamidžić je šutirao s desne strane, lopta došla do Diega na rubu peterca, koji ju je izgubio, no spletom okolnosti se odbila na kraju do Trezegueta, a Francuz prizemnim udarcem sa četrnaest metara matirao Schwarzera.

Sedam minuta poslije Bobby Zamora je poravnao rezultat. Konchesky je centrirao sa lijeve strane, Zamora sjajno loptu primio na prsa i sa nekih pet metara matirao trećeg Juventusovog golmana Chimentija, koji je branio jer su povrede zadobili Buffon i Manninger.

Na poluvrijeme se otišlo sa prednošću londonske ekipe i to zahvaljujući golu Gere, kojeg je sjajno usposlio Davies. Geri nije bilo teško da sa tri metra matira Chimentija.  Isti igrač je u 49. minuti pogodio sa bijele tačke za 3:1 vodstvo Fulhama. Istaknimo da je Stara dama igrala sa deset igrača od 27. minute, kada je Cannavaro isključen.

I kada su se očekivali produžeci na Craven Cottageu, osam minuta prije kraja domaći slave četvrti pogodak i prolaz u naredni krug. Junak Londožana bio je Dempsey, koji je nešto ranije ušao u igru. Dempsey je fantastično sa ruba šesnaesterca lobovao doista neiskusnog golmana gostiju iz Torina. Do kraja susreta se ništa nije mijenjalo, tek je Zebina pocrvenio u finišu susreta. Juventusu nije pomogao ni ulazak kapitena Alessandro Del Piera.

Werder - Valencia 4:4 (Almeida 26, Frings 57 - pen., Marin 63, Pizarro 84/ Mata 15, Villa 2, 45, 65)
WERDER: Wiese, Pasanen, Naldo, Mertesacker, Fritz, Hunt, Borowski, Frings, Marin, Ozil, Pizarro.
VALENCIA: Sanchez, Bruno, Dealbert, Maduro, Miguel, Mata, Baraja, Marchena, Joaquin, Silva, Villa.

Fulham - Juventus 4:1
(Zamora 9, Gera 39, 49, Dempsey 85/Trezeguet 2)
FULHAM: Schwarzer, Kelly, Hughes, Hangeland, Konchesky, Davies, Duff, Baird, Etuhu, Gera, Zamora.
JUVENTUS: Chimenti, Grosso, Cannavaro, Zebina, Salihamidžić, Sissoko, Melo, Camoranesi, Candreva, Diego, Trezeguet.

Marseille - Benfica 1:2 (Niang 70/ Pereira 75, Kardec 90)
MARSEILLE: Mandanda, Taiwo, M'Bia, Diawara, Bonnart, Cheyrou, Cisse, Lucho, Niang, Brandao, Abriel.
BENFICA: Cesar, Coentrao, Luiz, Luisao, Pereira, Di Maria, Garcia, Ramires, Martins, Saviola, Cardozo.

Standard - Panathinaikos 1:0
(Mbokani 45)
STANDARD: Bolat, Pocognoli, Sarr, Ramos, Camozzato, Carcela Gonzalez, Dalmat, Witsel, De Camargo, Jovanović, Mbokani.
PANATHINAIKOS: Tzorvas, Kante, Sarriegi, Bjarsmyr, Vintra, Karagounis, Silva, Katsouranis, Leto, Cisse, Salpingidis.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.