Šišmiši protiv Batmana: Dok smo mi nosili ovaj grb na grudima, vi ste još ganjali bizone!

DC Comics ne odustaje

Šišmiši protiv Batmana: Dok smo mi nosili ovaj grb na grudima, vi ste još ganjali bizone!

Rat između "Šišmiša" i čovjeka u kostimu istog (izdavačke kuće koja polaže prava na njegov imidž) se nastavlja.

Sve je počelo još 2013. godine, a ponovo se "zakuhalo" na stogodišnjicu Valencije.

Na grbu španskog prvoligaša Valencije se od osnivanja, od 1919. godine, nalazi crni šišmiš, a to se ne sviđa američkom DC Comicsu. Naime, u DC Comicsu smatraju da je Valencijin šišmiš previše sličan amblemu Batmana.

Batman se sa svojim logom u stripu DC Comicsa prvi put pojavio 1939. godine, dva desetljeća nakon što je crni šišmiš sletio na grb Valencije, ali to ne zaustavlja američku kompaniju da vodi pravnu borbu protiv španskog kluba.

Glavešine DC Comicsa su se pogotovo razljutile kada je Valencia modifikovala svog šišmiša za stogodišnjicu kluba, jer smatraju da on sada još više podsjeća na logo Batmana. Naime, nakon što je Valencia doradila svoj logo, DC Comics je uputio žalbu Kancelariji Evropske unije za intelektualne svojine.

S obzirom na 20 godina "prednosti" i činjenice da se simbol šišmiša koristio na dvorovima na području današnje Valencije još od 13. vijeka, stvar bi trebala biti jasna, ali Amerikanci ne odustaju.

Iz Valencije su nakon nove žalbe, međutim, odlučili uzvratiti kratkom i jasnom porukom.

"Nećemo prestati koristiti šišmiša na našem grbu samo zbog toga što DC Comics to želi. Ne postoji komercijalni brend u svijetu koji polaže prava na šišmiše", istakao je glasnogovornik španskog kluba, pa poručio:

Potražite više informacija na temu La Liga:

"Dok je ovaj klub igrao sa simbolom šišmiša na grudima u SAD-u ganjali bizone".

Inače, Valencia je otkrila da je DC Comics i 2014. godine uložio pridužbu kada je klub želio zaštiti svoj logo, ali da zvanična tužba protiv kluba pred sudom nije pokrenuta.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi