Sjećate li se sezone kada je NK Čelik posljednji put izborio izlazak i učešće u Evropi?
Zeničani su imali sjajan tim sastavljen od iskusnih znalaca poput Šabića, Hasanovića, Novakovića, te sjajnim mladih igrača poput Salčinovića, Burića, Karića...

Zeničani tu sezonu nikada neće zaboraviti

Sjećate li se sezone kada je NK Čelik posljednji put izborio izlazak i učešće u Evropi?

D. Kurbegović

Nogometni klub Čelik posljednjih desetak godina uglavnom se bori za opstanak u Premijer ligi. Izuzev par sezona crno-crveni su uvijek u nekoj borbi, kako organizaciono, tako i na terenu, gdje se bore da ostanu u najjačem rangu i tako ostanu jedan od rijetkih klubova, koji nikad nije ispadao iz lige.

Posljednji izlazak u Evropu crno-crveni su izborili su sezoni 2007/08. Tada su nakon što su do posljednjeg kola bili u igri, na kraju zauzeli treću poziciju, te izborili nastup u Intertoto Kupu, koje je zenički ligaš u prošlosti osvajao dva puta.

Istina, Zeničani su nakon sezone 2007/08 još jednom izborili izlazak u Evropu, bilo je to u sezoni 2012/13, kada je trener bio Vlado Jagodić, ali nisu mogli nastupiti u Evropi jer nisu dobili licencu, tako da je to bila uzaludna sezona u kojoj su zenički nogometaši igrali sjajno, ali na kraju zbog raznoraznih dugova klub nije izašao u pretkolo Kupa Uefa.

Ipak, vratimo se sezoni 207/08 kada su crno-crveni posljednji puta bili konkurentni za sami vrh tabele, odnosno do posljednjeg kola su se borili za prvaka. Čelik je pred posljednje kolo i gostovanje na Koševu protiv Sarajeva na svome kontu imao 52 boda, koliko i Modriča, dok je trećeplasirani bio Široki Brijeg. U posljednjem kolu Sarajevo je na Koševu, iako im ta utakmica nije ništa značila u rezultatskom smislu, pobijedilo Čelik 3:0, dok je Modriča kod kuće savladala Jedinstvo 3:0, da bi Široki Brijeg pobjedom na Pecari protiv Leotara 2:0 preskočio Zeničane na tabeli.

Zeničani su odigrali sjajnu sezonu, posebno na domaćem terenu, gdje su bili neprikosnoveni, a to su na svojoj koži osjetili Željezničar, Sarajevo, Široki, Velež, Modriča, dok je jedini neporažen tim u toj sezoni na Bilinom polju bila ekipa Travnika, koja se uspjela odbraniti odigravši 0:0.

Podsjetimo se i igrača koji su nastupali u toj sezoni. Na golu je bio Jasmin Burić, desni bek je bio Mladen Jurčević, dok je lijevi bio Jasmin Moranjkić, stoperske pozicije zauzimali su Armin Imamović i Almir Hasanović. U veznom redu prednjačio je kapiten Nermin Šabić, te velika radilica Bojan Pupčević, a po krilima su ordinirali Josip Lukačević i Fenan Salčinović, dok je u vrhu napada bio strašni tandem Emir Hadžić i Zoran Novaković. S klupe su veliki udio davali Marković, Karić, Mašić i Zatagić.

Jednu od najboljih partija u posljednjih 15-tak godina Zeničani su odigrali na Bilinom polju protiv Željezničara. Sjajan ambijent pred oko 14.000 navijača, a izabranici Ive Ištuka savladali su tim s Grbavice rezultatom 3:0. Golove za Zeničane postigli su Emir Hadžić dva gola, te Josip Lukačević. S druge strane za tim s Grbavice u tom meču su nastupali Baotić, Mulalić, Bekrić, Štilić, Kamber, Jahić, Dialiba, dok je plave s klupe predvodio Demir Hotić.

Sigurno da je ta pobjeda, ali i cjelokupna sezona ostala navijačima Čelika u sjećanju, jer ko zna kada će se opet Zeničani boriti za titulu prvaka BiH.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Čelik je tada kao trećeplasirani otišao u Intertoto kup, a to je bilo ujedno i posljednje izdanje tog takmičenja. U tom takmičenju u 1.kolu igrali su protiv crnogorskog Grbalja, na Bilinom polju bilo je 3:2, golove za Čelik postigli su Hadžić, Karić i Novaković, dok je u uzvratu bilo 2:1 za Grbalj, strijelac za Čelik bio je Hadžić, a crno-crveni su ispali zbog toga što je Grbalj postigao gol više u gostima i tako okončao posljednji izlazak Čelika u Evropu.

Zaprati NK Čelik, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
NK Čelik Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi