Reprezentacija za koju nikad niste čuli želi u FIFA porodicu: Igraju i prve zvanične utakmice

Počeli su sa ozbiljnim planovima

Reprezentacija za koju nikad niste čuli želi u FIFA porodicu: Igraju i prve zvanične utakmice

Haris Zilić

U toku su azijske kvalifikacije za Asia Cup reprezentacija U20.

Ovo prvenstvo izazvalo je pažnju mnogih fudbalskih zaljubljenika jer se pojavila reprezentacija za koju vjerovanto niko od vas nije čuo.

U pitanju je reprezentacija Sjevernih Marijana Otoka. Riječ je o otočnoj državici koja je 2005. godine osnovala svoju Fudbalsku federaciju. Još nisu u FIFA porodici, a to žele da budu u budućnosti.

Baziraju se na mlađe selekcije kako bi stvorili kakvu takvu bazu za A tim u narednim godinama.

U kvalifikacijama danas su poraženi od Jordana sa visokih 16:0, prije toga od Turkemnistana sa 7:0 i Sirije sa 10:0.

Inače, Sjevernomarijanski otoci ili Sjeverni Marijana otoci dio su grupe Marijanskih otoka i američkih otočnih područja u Tihom oceanu, južno od Japana i sjeverno od Guama. Od 1975. godine u sastavu su Cmmonwealtha, tako da njihovi predstavnici mogu nastupati i na igrama pod pomenutim okvirom.

Oglasi

Većina stanovništva priča neslužbenim jezikom Mikronezije i Polinezije, a ideju o fudbalskoj aktivnosti dobili su iz Japana. Njihov glavni trener u selekcijama je Japanac Mita Michiteru.

Fudbaleri iz ove otočne državice većinom studiraju u Japanu i SAD-u, pa tako igraju po tamošnjim koledž klubovima, koji su na amaterskom nivou.

Slične situacije imamo i u Concacaf zoni, gdje recimo Martinik igra Gold Cup, ali nije član FIFA-e.

Grenland još uvijek čeka priključenje FIFA, ali i UEFA-i, dok je recimo Gibraltar svoje probleme završi davno i već su uveliko punopravni član FIFA-e i UEFA-e.

Sjevernomarijanski otoci su dokaz da bi FIFA porodica u budućnosti mogla biti bogata za još neke reprezentacije, jer sama učešća na kontinentalnim zvaničnim utakmicama dovoljno govore o ozibljnosti ovih malih selekcija.

Top Komentari

SarajFK
Vec sada su ozbiljniji od ovih nasih cirkuzanata
5 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi