Skandal sa namještanjem i u Švedskoj: Istraženo ukupno 47 utakmica, 19 je jako sumnjivo

Čak su i mečevi iz najvišeg ranga bili pod istragom

Skandal sa namještanjem i u Švedskoj: Istraženo ukupno 47 utakmica, 19 je jako sumnjivo

S. Pašalić

Nogometnu javnost u Bosni i Hercegovini je danas dočekala vijest da je SIPA u akciji kodnog naziva "VAR" uhapsila 12 osoba zbog sumnje da su učestvovali u namještanju utakmica u Prvoj ligi Federacije.

Da i druge države imaju ovakvih problema pokazuje i vijest iz Švedske koja kaže da je čak 47 utakmica od prve pa do treće lige bilo pod istragom zbog sumnje da su bile namještene.

Istragu je pokrenuo Nogometni Savez Švedske, a na kraju se došlo do brojke od 19 utakmica za koje se utvrdilo da su jako sumnjive.

"U ovom slučaju, interes kompanija koje nude usluge klađenja ne može biti važniji od osiguranja integriteta sporta i nogometa. To nikada nećemo prihvatiti", rekao je glavni sekretar Saveza Hakan Sjostrand.

Najviše sumnjivih utakmica je bilo u drugoj ligi Švedske, a pet mečeva prve lige je pod lupom bilo gdje se igralo na broj žutih kartona i kornera. Također, mnoge sumnjive promjene koeficienta su bile na opciji da će biti više od 3.5 gola na utakmici.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi