Skandal u FIFA-i
Amos Adamu, člana Izvršnog odbora FIFA-e

Nudili se glasovi za novac

Skandal u FIFA-i

Teme:

Dva člana FIFA-e koji će odlučivati o domaćinu Mundijala 2018. Amos Adamu i Reynald Temarii snimljeni su kako nude svoj glas za veliki novčani iznos.

Naime, novinari engleskog Sunday Timesa su snimili Nigerijca Amosa Adamua, člana Izvršnog odbora FIFA-e, te Reynalda Temariija, dopredsjednika FIFA-e i predsjednika Oceanijske nogometne federacije kako traže novac u zamjenu za svoj glas.

Adamu je tražio iznos od 570.000 eura kako bi izgradio umjetne terene u svojoj zemlji, dok je za pokretanje sportske akademije, Temarii želio 1.6 miliona.

Nakon velikog skandala, FIFA je zatražila da Sunday Times dostavi sporne materijale kako bi mogli pokrenuti istragu.

Dvojica osumljičenih su trebali biti članovi komiteta koji broji 24 čovjeka koji će 2. decembra svojim glasovima izabrati domaćina Svjetskog prvenstva 2018. godine.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.