Skandal u Iranu: Četiri reprezentativke su zapravo muškarci!

Uvedeno testiranje spola

Skandal u Iranu: Četiri reprezentativke su zapravo muškarci!

Nakon što je došao do saznanja da su neke od glavnih igračica u nacionalnom prvenstvu kao i u ženskoj reprezentaciji Irana zapravo muškarci, tamošnji nogometni savez odlučio je uvesti testiranje spola. 

Inspektori će provoditi nasumična testiranja na treninzima, a sve igračice koje ne mogu dokazati da su ženskog pola bit će izbačene iz takmičenja.

Ovakve mjere najavio je NS Irana nakon otkrića da su neke od glavnih igračica lige, kao i četiri reprezentativke, ustvari muškarci koji nisu završili proces operacija promene spola ili pate od poremećaja u seksualnom razvoju.

Operacije promjene spola zakonite su u Iranu od 1979. godine kad je ajatolah Ruhollah Homeini izdao vjerske zakone prema kojima je to dopušteno.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti