Slavko Petrović: Evropa? Živimo u iluziji i imamo mizerne budžete i šta onda možete očekivati?

Trener Radnika za SportSport.ba

Slavko Petrović: Evropa? Živimo u iluziji i imamo mizerne budžete i šta onda možete očekivati? · Intervju

E. Oštraković

Kao destinaciju za pripreme za novu sezonu u Premijer ligi Bosne i Hercegovine, ekipa Radnika izabrala je Zlatibor.

Sjajan smještaj, vrhunski uslovi, ali i veliki broj protivnika razlozi su zbog kojih ekipe dolaze na Zlatibor, a time se vodio i Radnik.

Igrači rade jako vrijedno, bore se za svoje mjesto u ekipi, a sve to pod budnim okom šefa stručnog štaba ove ekipe, Slavka Petrovića.

Čovjek koji je već jednom napravio čudo sa Radnikom govorio je za SportSport.ba, a odmah se dotakao priprema koje obavlja njegova ekipa na Zlatiboru.

"Ovdje smo u hotelu koji je u suštini otvoren kada smo došli. Smještaj je fenomenalan, ishrana je odlična, a zadovoljan sam i našim radom na terenu. U Bijeljini smo prošli kroz jedan pakao gdje igrači skoro nikako nisu radili sa loptom. Poznato je da ja mnogo dajem na fizičku spremu igrača, a ovdje dosta više radimo sa loptom. Imamo igrače koji su što se kaže na koljenima. Imamo dva dana rada ovdje, a onda će igrači po prvi put nakon četiri sedmice dobiti dva slobodna dana".

U posljednjoj pripremnoj utakmici protiv Spartaka Radnik je doživio nesretan poraz, nakon jedne loše reakcije ekipe prilikom kornera.

"To je fudbal. Niko ne voli da izgubi, ali ja sam ekipi rekao da je to utakmica gdje se gleda karakter jedne ekipe. Ako si umoran i opet ideš na neku granicu to je važno. Dominirali smo fudbalski, imali tri sjajne šanse, pogađali smo prečku, stativu, ali lopta nije htjela u gol. Protivnik nas je kaznio nakon prekida, ali to je fudbal. Bitno mi je da su igrači trkački pružili ono što su trebali i sve to je zaista prihvatljivo".

Slavko Petrović je već jednom bio "čudotvorac" sa Radnikom, a govorio je o očekivanjima od naredne sezone.

"Kada je stvoren taj rezultat ja sam došao u ekipu koja je bila u fazi raspadanja. Ekipa je bila zadnja sa jednim bodom i te godine smo uspjeli da dođemo do desetog mjesta od 16 ekipa. U narednoj sezoni, kada su se igrači navikli na sistem rada osvojili smo Kup Bosne i Hercegovine, Kup Republike Srpske, bili šesti na tabeli. Veliki uspjeh, sa malim igračkim kadrom i malim budžetom. Lakše je pričati o jednom periodu kada imaš igrače godinu dana i stvorio si neke od njih. To se tada vidjelo. Pogađali smo sa dovođenjem igrača, sa prodajom igrača. Sada smo izgubili četiri jako bitna igrača, te od 23 igrača imamo čak 12 bonus igrača. Želimo napraviti neke igrače i nadam se da ćemo to uspjeti. Ja znam da među prvih sedam ekipa u narednoj sezoni nema šta da tražim. Meni je to jasno. Tu su Sarajevo, Željezničar, Tuzla City, Zrinjski, Široki, Velež i Borac. Ta mjesta su već obezbjeđena, ali nama je bitno da se ne borimo za opstanak sa ovom mladom ekipom".

Roster Radnika nije zaključen, nakon što je bilo mnogo odlazaka, očekuju se i dolasci nekih nogometaša.

"Gledajte, mi smo izgubili ukupno osam igrača. Doveli smo samo jednog do sada, tako da radimo užurbano na pojačanjima. Teško je za naš budžet dovesti kvalitetnog igrača. Sada imamo problem jer nam se i golman Hodžić povrijedio. Na lijevom beku imamo dijete od 18 godina koje sigurno ne može izdržati taj kontinuitet. Tu bi nam trebao jedan iskusan igrač, ali lijevih bekova je jako malo. Ovo nije prava slika ekipe koju mi imamo, ali sigurno da smo oslabljeni u odnosu na prošlu godinu".

U prva dva kola Petrović igra protiv svoja dva bivša kluba. Prvo gostuje u Tuzli kod Slobode, a zatim u Bijeljini dočekuje Željezničar.

"Uvijek je lijepo igrati protiv bivših klubova, gdje trener zna dosta igrača. Sloboda ima mladih igrača kojih sam ja uveo u rad u seniorski pogon. Svako želi da pobijedi u prvoj utakmici i da dobro starta u prvenstvu, ja mislim da ćemo mi to uspjeti. Pogledajte naš raspored poslije toga. Dočekujemo Željezničar, idemo Zrinjskom, čekamo Široki Brijeg. Imamo paklen početak, ali možda je i bolje tako. Jer onda smo odradili tri jako kvalitetne ekipe, a opet svi moraju igrati jedni protiv drugih, tako da ne vidim tu neki problem".

Prokomentarisao je Petrović i šanse bh. klubova u kvalifikacijama za grupnu fazu Lige prvaka i Evropske lige.

"Teško je. Mi svi živimo u nekim iluzijama. Naravno, uvijek je dobro biti optimista i imati neki cilj, ali čitava naša bivša država živi u iluziji. Ja sam sa Željom prošao dva kola i ispao sam od ekipe koja ima budžet skoro 200 miliona maraka. To nema čitav fudbal u Bosni i Hercegovini. Onda kreću priče, pa kao mogli smo da prođemo. Mi u odnosu na Evropu imamo mizeran budžet i zaista je teško očekivati da se nešto uradi. Sarajevo ima budžet od 11 miliona maraka, pa šta da očekujemo? Zvezda je imala budžet od 50 miliona maraka nije mogla doći do grupne faze. A kada je imala 70 miliona maraka uspjela je. To su domaći zadaci za politiku, za mnoge firme i da ne kažem za koga sve ne. Nije novac toliko upuečatljiv, ali kada vam kažem da Radnik ima budžet od 900 hiljada maraka i dva puta u četiri godine je nastupao u Evropi, sve vam je jasno".

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Na kraju razgovora Petrović je prokomentarisao borbu za titulu u Premijer ligi Bosne i Hercegovine, te je otkrio svoje favorite.

"Gledajte, ove godine će biti najinteresantnije prvenstvo. Imamo nekoliko strahovito jakih ekipa. Tu je Sarajevo, Željezničar, Zrinjski, Tuzla City se ne smije zaboraviti jer čovjek svim silama pokušava da dođe do Evrope i šampionske titule. A svake godine ima i neko iznenađenje. Velež, Borac, Široki Brijeg. Da li će to Sarajevo uspjeti treći put u nizu, ne znam, ali ubijeđen sam da će biti između Sarajeva i Željezničara".

Top Komentari

ragge
Svaka ti čast, jedan od rijetkih koji je realno rekao kakvo je stanje
7 0
Maestro
Ne seri i druge države koje imaju manje budžeta igraju Evropska takmičenja samo naši klubovi stagniraju vječito al je bitno kad igraju našu ligu da izađu na tere n samouvjereni ko da su ligu prvaka osvojili
1 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi