Slavko Petrović - Il' si bos, il' si hadžija

Šta može Sloboda s novim trenerom?

Slavko Petrović - Il' si bos, il' si hadžija

Šta je bilo Slavki Petroviću da preuzme Slobodu u situaciji u kojoj je ona danas? Ili je ludo hrabar ili mu je dosadno bez posla, pa mora voditi bilo koga.

Trener koji je svojim defanzivnim načinom vođenja s Radnikom osvojio Kup, važi za jednog od renomiranijih stručnjaka u Premijer ligi. Afirmaciju je stjecao u Njemačkim klubovima Alemanniji, Karlsruheru, Darmstadu, a prije dolaska na bh. tlo vodio je Borac iz Čačka i beogradski Rad.

Posjeduje kartone

Tokom prethodnih nekoliko godina dičio se da posjeduje o svakom igraču Premijer lige karton s osobnim karakteristikama, no to mu i nije nešto pomoglo u Željezničaru, gdje je najavljivan kao spasonosno rješenje.

U tom trenutku on to možda i jeste to bio. Trgnuo je tim iz blata prosječnosti, sa sedmog-osmog mjesta do borbe za titulu i upravo kada je došao trenutak da pokaže je li on taj, igra Plavih strmoglavo je krenula prema grozomornosti. 

U najbitnijoj utakmici protiv Sarajeva igrači nisu položili psihološki test, kao što ni Petrović nije položio test sposobnosti da igrače iole motivira za meč gdje i ne bi trebalo biti puno posla oko motivacije. 

Provjereni premijerligaški igrači su posljednji dio prvenstva bili nepropaznatljivi pa je i to bio jedan od razloga zbog čega je smijenjen s mjesta šefa stručnog štaba Želje, nekoliko dana prije početka prvenstva.

Dakle, doveden je valjda da radi na duže staze, no njegova staza bila je kratka. Koliko je Petrović dobar trener za rad na duže staze? Koliko uopće postoji u BiH trenera koji bi mogli garantirati uspjeh radeći na duže staze? Koliko će Petrović izdražati na klupi Slobode i hoće li igra Tuzlaka procvjetati pod njegovim vodstvom?

Tuzla je specifična sredina. Kaže Petrović, a i njegov prethodnik Jagodić "ne trpe tamo ljudi neuspjeh". No kada je to Sloboda bila ekstra uspješna? 

Možda za vrijeme Husrefa Musemića, no šta je na kraju i sa njim bilo? Ko se imalo razumije u fudbal uvjerenja je da bi Sloboda bez problema bila prvak prošle sezone, samo da je zadržala igrače iz prethodne.

Rasadnik talenata

Grad koji posjeduje sve preduvjete da ima ozbiljan fudbalski klub u ligi koja i ne iziskuje mnogo novaca da bi se u njoj bilo uspješno i koji je uvijek bio rasadnik talenata, ni u vrijeme istinskih majstora, od rata naovamo nije dao ekipu koja je uspijevala imati važnu ulogu u bh. fudbalu. A, prema svemu navedenom, morali su biti makar kao Široki Brijeg.

I šta nekome ko bi trebao držati do sebe treba da preuzima ekipu koja je nakon sedam odigranih kola na 10. mjestu od 12 timova?

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Ako ništa Slavko Petrović je hrabar čovjek. Čekaju ga do kraja jesenjeg dijela, između ostalih mečevi s Mladosti u gostima, Željom kući, pa ide Borcu, pa dolaze Sarajevo i Široki. Raspored koji nimalo ne ulijeva optimizam. Kako stvari sada stoje teško može Sloboda s Petrovićem među prvih šest timova, no hoće li to onda ponovo biti razlog da se mijenja šef struke?

Petrović je otišao iz Radnika kao dobar trener, pa je u Želji malo zglajzao, nije baš ostavio utisak majstora kakvog ga se doživljavalo. Evo mu sada prilika da pokaže je li on taj. Što bi rekli: Il' si bos, il' si hadžija 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi